Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

• Общо гласове
    69
Re: Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

Нормално е да ви откажат, колко човека се казват Виктор и колко Мартин? Всеки от тях би могъл да има претенции на "основание собственото име" и тогава в какъв филм ще ги цъкнете registre.bg и тяхната арбитражна комисия не ми се мисли. Правилно е собственото име да не представлява основание. НО пък ако изкочиш с актуално състояние на Виктор ЕООД малко трудно ще ти откажат 😉

Е те тука грешиш. По същата логика би трябвало юнаците от Варна да позволяват само домейни от вида ВикторКрачуловИвановотСофия.bg защото има 4-ма такива Викторовци в България. А какво да кажем за починалите със същото име. Как да лишим от правото им да има сайт в памет на така уважаваният и тн. А защо за по-лесно да не добавяме и последните 4 цифри от ЕГНто.

Ами ако Виктор ООД е със изцяло чужденстранен капитал, просто представител на офшорка? Национално богатство, над което всеки българина има някакви права, ще бъде предоставено на чужденци а Българите - лишени от това право. И на какво основание - само защото имат повече пари. От това по-предателско поведение здраве му кажи.

Къде е грешката и уловката - регистъра си е самоделегирал права да решава спорове, единствено от компетенцията на съда, при това в нарушение на конституцията и основни човешки права и една купчина закони. И лъжат, че спазват закони.

По никой закон нямат задължение да съставят такива правила и никой закон няма да нарушат, ако процедурата беше на принципа първи платил - просто и ясно. Ама това последното няма как да стане, защото означава демби да си признае, че при споровете в последните десетина годинки е използвал неверни аргументи и т.н.

Затова и положението с "bg" ще си остане такова - тромави процедури, "правила" от комунистическо време, където всеки партиен секретар от БСП модифицираше закона за свои нужди. Е, ако се намери "бушон", и излезе че Демби е бил подведен, и той нали няма никаква вина, има шанс да се пооправи положението.

Все пак преди да възникант тези комунистически правила, процедурата е била доста по-либерална, но типично по български и нашенския манталитент някой се е помислил за Господ и решил да регистрира всичко, за да може после да направи голямата "Далавера". Верно обаче, че в това отношение дори и Черна Гора бяха по напред от нас, преди да си пуснат домейан .ME си бяха изгладили процедурата за да няма злоупотреби. А за фирмата, офшорка или не, по правилата на регистратора тя има права върху такъв домейн. В случая, трябва да злоупотребиш с техните правила за да ги обориш и да притежаваш домейна. А това, че хора с повече пари винаги са били над останалите не можеш да го промениш, ако ще и да се скъсаш от моралистки лозунги.

Все пак преди да възникант тези комунистически правила, процедурата е била доста по-либерална, но типично по български и нашенския манталитент някой се е помислил за Господ и решил да регистрира всичко, за да може после да направи голямата "Далавера". Верно обаче, че в това отношение дори и Черна Гора бяха по напред от нас, преди да си пуснат домейан .ME си бяха изгладили процедурата за да няма злоупотреби. А за фирмата, офшорка или не, по правилата на регистратора тя има права върху такъв домейн. В случая, трябва да злоупотребиш с техните правила за да ги обориш и да притежаваш домейна. А това, че хора с повече пари винаги са били над останалите не можеш да го промениш, ако ще и да се скъсаш от моралистки лозунги.

"Правилата на регистратор" - щом ми/ни нарушават правата, които са ми гарантирани по закон и конституция - ще се боря да ги променям. Точно по тая тема предлагам да не спорим - имам ли право или не да си защитавам точно тези права.

"Правилата на регистратор" - щом ми/ни нарушават правата, които са ми гарантирани по закон и конституция - ще се боря да ги променям. Точно по тая тема предлагам да не спорим - имам ли право или не да си защитавам точно тези права.

ОК, ето ти ситуация за размисъл: Ти регистрираш peter.bg защото се казваш Петър и си роден на 1.1.1984, обаче аз предявам претенции за този домейн, защото също се казвам Петър и съм реден на 17.12.1982 (т.е. преди теб). Пред цитирания от теб закон и двамата сме равни, тъй като и аз имам гражданство и ти и двамата попадаме под юрисдикцията на Конституцията, тогава в съда какво ще кажат - параграф 22 и двамата сме прави и в същото време и двамата не сме. ТОГАВА има нужда от трета страна, чиито права да влезнат в сила. Появава се така наречената комунистическа процедура на Денби, която решава въпроса кардинално - ИМЕТО не може да е основание и двамата клякаме. А кажи ми според твоята конституция и правата за които говориш, кой от нас двамата има право на този домейн - ако Денби чете това, ще ми е интересно и неговата гледна точка.

ОК, ето ти ситуация за размисъл: Ти регистрираш peter.bg защото се казваш Петър и си роден на 1.1.1984, обаче аз предявам претенции за този домейн, защото също се казвам Петър и съм реден на 17.12.1982 (т.е. преди теб). Пред цитирания от теб закон и двамата сме равни, тъй като и аз имам гражданство и ти и двамата попадаме под юрисдикцията на Конституцията, тогава в съда какво ще кажат - параграф 22 и двамата сме прави и в същото време и двамата не сме. ТОГАВА има нужда от трета страна, чиито права да влезнат в сила. Появава се така наречената комунистическа процедура на Денби, която решава въпроса кардинално - ИМЕТО не може да е основание и двамата клякаме. А кажи ми според твоята конституция и правата за които говориш, кой от нас двамата има право на този домейн - ако Денби чете това, ще ми е интересно и неговата гледна точка.

Разбира се че подвеждаш. Все едно да имаш претенции за магазин на Витошка, който аз първи съм наел, само защото живееш по-наблизо. Ако толкова ти трябва тоя магазин - може да ми предложиш аз да напусна магазина, като ми предложиш обезщетение. Това е наложила се търговска практика от хилядолетия по ЦЯЛ свят (е може дане броим Куба и Северна Корея) и всички прецеденти, съдебни решения и т.н се базират именно на това - който първи. Няма защо да откриваме топлата вода и да се завираме да мислим защо аджиба и какво е ставало в главата на Демби, като си е измислял "правилата". Той си присвоява правото да определя кой и колко да печели. И още по лошо- налага ограничения кой няма право на това по някакви негови си виждания.

Поредното чесане на езици?

1. Можеш да си регистрираш каквото си искаш име БЕЗ ОСНОВАНИЕ в BG. По същия начин, както правиш това примерно в COM.
За целта просто попълваш онлайн формата на https://www.register.bg, получаваш електронно подписан PDF файл, който удостоверява, че Регистъра е приел заявката ти и името е запазено за теб. Тази заявка важи 24 часа. В e-mail-а който изпраща Регистъра има линк, с който периода на запазване на името може да бъде продължен до 30 дни.
Идентифицираш се пред Регистъра (по който начин решиш), плащаш и може да си ползваш домейна.

2. В случая с пълното име, се случват две останали от минали легенди неща:
2.1. Имет може да бъде или пълното име, или неово съкращение. Примерно ако се казваш Иван Петров Петров, може да си регистрираш ivan-petrov-petrov.bg (или без тиретата), или ivan-p-petrov.bg или ivan-p-petrov.bg или ivan-p-p.bg (със или без тирета) или още безброй комбинации които могат да се получат от правилата за съкращение.
2.2. Използването на пълното ти име или негово съкращение има отношение само, ако по някаква причина държиш да регистрираш името си непременно С ОСНОВАНИЕ. Защо би го правил.. след като можеш да го регистрираш без предоставяне на основание, аз лично не знам.

3. vha777 е ясен 🙂

Не знаех, че съм автор и на комунизъма, ама ... тъй като явно ще забравя, някой да запише тия мъдри слова за поколенията (имате си блогове, туй-онуй)

ПП: т.е. 4. Моята гледна точка по тази тема е, че правилата са такива, защото са съобразени с българското законодателство, липсата на всякакъв консенсус в нашето общество относно тези неща (освен, искаме всичко на корем, без пари, без отговорност -- което явно няма как да стане) а също и поради липсата на всякаква държавна политика и визия в тази област. Сегашните правила са много добри. Едни от най-добрите в Европа!
Предишни техни версии са били тромави, това е ясно (иначе е нямало да има нужда да се актуализират и променят), но са такива, каквито са ни били законите тогава.

И защо Демби ще лишаваш Иван от 30% повече средностатистически приходи от домейна ivan.bg спрямо този от ivanpetrov.bg.
Точно затова обяснявам, че имаш комунистическо мислене и не разбираш от икономика и нанасяш големи вреди на държавата. И си самоделегирал права, които са вредни и противозаконни и трябва да бъдеш разкаран час по скоро от регистър bg. Данъците, които държавата ще събере от повечето приходите на Иван, отиват и за образование и за социално подпомагане и за отбрана и за наука.

Аха, сетих са - щото си Демби и така си решил.

Това е наложила се търговска практика от хилядолетия по ЦЯЛ свят (е може дане броим Куба и Северна Корея) и всички прецеденти, съдебни решения и т.н се базират именно на това - който първи. Няма защо да откриваме топлата вода и да се завираме да мислим защо аджиба и какво е ставало в главата на Демби, като си е измислял "правилата". Той си присвоява правото да определя кой и колко да печели. И още по лошо- налага ограничения кой няма право на това по някакви негови си виждания.

Пич, ти не си наред!

Правото на първия, правото на джунглата, правото на тоя дето отишъл да забие флагчето край златоносната жила в Аляска и т.н...... важат само, ДОКАТО НЯМА ЗАКОН!

Закона е това, което отменя правото на първия. Общо взето, закона е на страната на по-силния. За добро или за лошо.

Не знам с какво се занимаваш, обаче би могъл да направиш кариера в политиката или поне в ПР. (само да се образоваш малко преди това)

Последните два параграфа в изказването ти са направо бисерни. Ти сериозно ли си вярваш в тия неща?

И защо Демби ще лишаваш Иван от 30% повече средностатистически приходи от домейна ivan.bg спрямо този от ivanpetrov.bg.

С какво ще докажеш, че някой е бил лишен от някого от 30% приходи?

С какво ще докажеш, че този "лишения" изобщо е лишен от нещо?

Хайде да те видим, като си такъв отворко!

Фактите къде са?

Аха, сетих са - щото си Демби и така си решил.

Виж, ти! Най-сетне имаш едно вярно попадение. 🙂

Хехе, Дамби започна да си изпуска нервите.Май ще загуби и малкото си привърженици във форума.

Те може би също очакват да бъдат показани някакви факти? ;-)

Последно редактирано:

danbi, как ще обясниш явлението - icn.bg да продава .bg за 200 лв? По-точно явлението наречено registrator.bg!?

С какво ще докажеш, че някой е бил лишен от някого от 30% приходи?

С какво ще докажеш, че този "лишения" изобщо е лишен от нещо?

Хайде да те видим, като си такъв отворко!

Фактите къде са?

Виж, ти! Най-сетне имаш едно вярно попадение. 🙂

Аха, щом не видим елементраните частици, то те не съществуват. Демби логика. Демби, има си науки - статистика, икономика, финанси, маркетинг. Преподават се по реномирани университети по цял свят, които навярно не са и чували за теб. Даже, има и нещо, наречено Национални статистически институти във всички държави, чиято дейност се урежда със закон. Данни пък от такива статистики, служат за различни неща, но най-вече се ползват за краткосрочно и дългосрочно предказване и изграждане на модели - икономика и социалогия. Изводите пък които статистическите експерти правят са много, много вероятни, ползват се от всички правителства. Съществуват и много частни фирми, особено при търговията на валутните и стоковите борси, които правят прогнози за движението на цените на това или онова и продават изводи. Други науки пък, психология, социология се занимават с човешко поведение, кога и как статистическа маса хора ще предпочете един или друг избор и кой ще бъде преимуществен. Ако ме питаш защо ivan.bg ще е по-печеливш от ivankirilov.bg например - извода е ясен - защото се помни по-лесно и по-лесно се набира от потребителите в адрес бара. Точният процент мога да ти го изчисля ако искаш лесно и разбираемо по много начини и с ползване на различни науки - достатъчно е да ползвам корелация между цената на домейна на някоя борса за домейни и дължината на името. Например седо имат около 2 милиона за продан. Вероятно даже ще е по-голям от посоченият от мен. Мога и през маркетингови данни и през счетоводни - финансови отчети. Всичко това струва пари, защото изисква време и ако проявяваш интрес може да наемеш някой колега - има достатъчно на пазара.

А как да докажа че някой е бил лишен от нещо - Само по спомени тук в този форум поне десетина човека се оплакаха, че са били лишени от правото да закупят свободно домейн име и сега и навремето. Не е твоя работа да преценяваш с кое домейн име ще спечелят повече - това е техен избор, нито да им налагаш какво да си купят/наемат или както там е терминологията.

"Опортюнизъм" върши ли работа?

Може да се нарече и предприемачество.

Останалата част от мнението си предпочитам да не изказвам публично, тъй като някои хора ще се засегнат.

vha777, ето виждаш ли, къде е моя проблем с теб. Много думи, а НИКАКВИ доказателства.

Когато в едно уравнение имаш променлива, която е неизвестна, то и резултата от уравнението става променлива, която е неизвестна.

В случая, с твоето уравнение, печалбата е резултата, а неизвестните са повече от едно. Поради това и печалбата е неизвестна и не може да бъде оценена по посочения от теб начин! Дори може да се твърди, че печалбата няма нищо общо с името като такова.

Дори да допуснем, че си прав (а не си и го знаеш), то съжденията ти касаят спекулативната употреба на имената, осъществяването на която не е функция на един регистър на имена!
Функция на регистъра на имена обаче е да осигури възможност на нуждаещите се от име в Интернет да го получат. А Регистъра на BG винаги е имал това като най-висок приоритет.

В миналото, преди да има възможност за регистрация без предоставяне на основание, процедурите бяха "сложни" (аз бих казал, подробни) за да се даде възможност на максимално широк кръг от заявители да получат имената които искат.
В частност, регистрацията на имена от частни лица в BG е възможна, преди да е била възможна в много други европейски регистри. В някои държави това все още не може да се прави.

Това, че не познаваш правилата за регистрация на имена в BG не ти дава право да разпространяваш небивалици по адрес на регистъра.

Ако се интересуваш, правилата са подробно описани тук: https://www.register.bg/user/static/rules/bg/index.html

Разбира се че подвеждаш. Все едно да имаш претенции за магазин на Витошка, който аз първи съм наел, само защото живееш по-наблизо. Ако толкова ти трябва тоя магазин - може да ми предложиш аз да напусна магазина, като ми предложиш обезщетение. Това е наложила се търговска практика от хилядолетия по ЦЯЛ свят (е може дане броим Куба и Северна Корея) и всички прецеденти, съдебни решения и т.н се базират именно на това - който първи. Няма защо да откриваме топлата вода и да се завираме да мислим защо аджиба и какво е ставало в главата на Демби, като си е измислял "правилата". Той си присвоява правото да определя кой и колко да печели. И още по лошо- налага ограничения кой няма право на това по някакви негови си виждания.

Или да предложа на собственика на магазина по-висока от твоята оферта и ти да получиш предизвестие за да се изнесеш 🙂 това също е движеща сила в световен икономически мащаб. Общо взето въртим само в кръг. Ако от ICANN едно време бяха делегирали правата върху .BG домейна на повече от една компания, тогава никой от нас нямаше да се жалва, че струвал 70 кинта (между другото много от ccTLDs струват много повече от .com примерно) и че процедурата по регистрацията и гарантиране на собствеността над домейна била кофти.

А явлението за което говореше Шредер малко по-нагоре се обяснява с прост израз "Платете 200 и ние ще свършим всичко вместо вас", като да си наемеш нотариус или адвокат да ти регистрира фирма - можеш да си платеиш на него такса плюс държавните такси за регистрация на фирма, или да не си платиш на нотариус, да прочетеш изискванията от Търговския регистър, да си подготвиш сам документите и да си регистрираш сам фирмата. Всичко се свежда до желание или възможност да свършиш нещо сам.

Регистрация на марка? Регистрация на фирма? Регистрация на домейн... тия пичове от Registrator.BG сигурно се издържат от държавни субсидии.. До колкото си спомням само регистрацията на марка е 200 лв...

Доколкото ми е известно, "създават основание за регистрация" като регистрират ЗДДС със същото име.

В същото време Регистър.БГ не изисква основание за избор на името при регистрация.

Към днешна дата, Регистратор.БГ не са акредитиран Регистратор на BG, както и не са проявили интерес към програмата на Регистър.БГ за акредитация.

Регистрацията на марка впрочем струва доста повече и отнема години, докато се случи.

Интересно, искаш да кажеш че въпреки Регистратор.БГ да регистрира има отново пълна възможност да ти вземат името? При активиране на арбитражна процедура?

Разбира се. Дори арбитража да не ти отнеме домейна (тъй като той решава само очеизвадните случаи на злоупотреби), винаги въпроса може да бъде отнесен в съда и съда може да постанови отнемане на домейна.

Съда може също така да постанови отмяна на решението на арбитражната комисия (в каквато и да е посока), макар че в цялата и досегашна практика, това не се е случвало.

Общо взето, за да не може да ти бъде отнето името, трябва да спазиш изискванията на законите, в частност за интелектуална собственост (там са най-често споровете и конфликтите).
По-горе в темата съм коментирал, защо правилата за регистрация в BG са били "сложни" и "тромави" по-рано, преди да има арбитраж.

От друга страна, ако преди да регистрираш името си в Интернет, както и преди да възникне спор за него, си се постарал за защитиш интелектуалния продукт, който то представлява (според действащите закони), то Регистъра ще защитава твоите интереси като Регистрант, тъй като ти си спазил изискваната процедура за регистрация.

Най-куриозното е, че преди, когато условията бяха "сложни и тромави", нямаше нито един случай на отнет домейн в следствие на съдебно дело или подобно.

Back
Горе