Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.

Имам един въпрос и ще съм ви благодарен ако някой ми помогне, за да не правя интернет проучване по въпроса 🙂.

От трите варианта:
1. Духалка с термостат и терморегулатор
2. Конвекторна печка
3. Радиатор
Кой е най-ефективен? Тоест за по-малко ток да прави повече топлина?

Става дума за уред от сорта на 60 лв.

Вижте тук за примери: ЦЪК

Поздрави.

Последно редактирано:
Re: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Мисля, че 2.

Но нека и други кажат.
Първото дърпа доста ток. Второто и то, но зависи все пак какъв е.

тези знам че са качествени, ама са към 100 кинта

xn--b1agjfcpgess.org/tag/%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BA%D1%81

За: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

И аз клоня към конвекторна печка, въпреки че и радиатора ако е добър ще ти свърши работа.

Конвекция - пренасяне на топлона чрез флуиди. С други думи и 3-те варианта са конвекторни. Аз се отоплявам с духалка 2 кW и месечно плащам под 100 лв за ток, като в тях влиза консумация на ел.крушки, компютри, готварска печка, ТВ и каквото се сетиш. Лятото сметката пада около 35-40 лв. Все пак трябва да се има предвид големината на помещението, което ще сгряваш и да видиш по книжка всеки един уред колко кубика за единица време топли.

Конвекция - пренасяне на топлона чрез флуиди. С други думи и 3-те варианта са конвекторни. Аз се отоплявам с духалка 2 кW и месечно плащам под 100 лв за ток, като в тях влиза консумация на ел.крушки, компютри, готварска печка, ТВ и каквото се сетиш. Лятото сметката пада около 35-40 лв. Все пак трябва да се има предвид големината на помещението, което ще сгряваш и да видиш по книжка всеки един уред колко кубика за единица време топли.

Че то в духалката и флуид ли има?
Много малко плащаш. Особено ако имаш и бойлер и хладилник, направо няма да повярвам още малко 🙂.

Качествена конвекторна печка струва около 200лв.
За под 100лв кой знае каква тояга ще вземеш

Ами то не е за мен, питат ме тука (чичо ми понеже ще си взема) и за това не зависи от мен. Аз понеже не съм запознат и не ми се прави голямо проучване, реших да попитам, викам тука има много ерудирани хора, все някой ще знае 🙂.

Последно редактирано:

Духалката затопля бързо, но като спре и веднага изстива. Добър вариант ако ще топлиш помещението няколко часа /например сутрин и вечер/

Конвекторните печки се води че са най-добрият избор но само тези от висок клас /200+ лв/

Радиатора ако е маслен е добър избор - ниска цена /има ги около 60лв/ и ниска консумация на ток. Подходящ е за постоянно отопление /в нас сме така, работи почти денонощно и сметката за ток е около 70лв, а лятото около 25лв/.

Най-добрият вариант е климатика, но той не присъства в списъка 🙂

Взех на нашите такава TESY CN203ZF :: Отоплителни уреди :: Отоплителни уреди :: Уреди за дома :: Дребна техника :: Technomarket Bulgaria много са доволни, топли здраво, сметката им е 70 -80 лв. Само не вземай с вентилатор няма смисъл от него, защо да го плащаш и шуми ужасно. Печката сама си върти въздуха и това е предимство пред масления радиатор, който стопля по-бавно.

Благодаря за мненията. Ще видим какво ще решат, или маслен радиатор или този последния конвектор от shark ще е. Предполагам маслото по-бавно изстива, а конвектора по-бързо загрява, но едва ли е голяма разликата.

От опит мога да кажа, че всички отоплителни уреди са на 2kw (има и изключения, но говоря за комерсиалните). Тоест горят еднакво количество ток. Разликата е в това, че духалката върти въздуха в стаята и топли бързо, но пък изсушава въздуха. Радиаторите пък задържат топлина и след като се самоизключат, продължават да отдават топлина.
Важно е да се има в предвид:
- големината на помещението: ако е по-голямо, ще са нужни повече радиатори или по-голям, но за мен е по-добре да са повече наброй. А ако е духалка, може и само 1.
- дали има изолация: ако няма духалката е най-лошия вариант.
- дали често се отваря врата (ако е магазин или офис примерно): тук задължително трябва да циркулира въздуха.
- как ще се отоплява и за колко време: дали ще се отоплява само сутрин и вечер за няколко часа (по-добре духалка) или през целия ден (по-добре радиатор).
- каква е инвестицията, дългосрочна или краткосрочна: Ако е дългосрочна по-добре да сложиш повечко радиатори (всички препоръчват конвектор, но аз не съм тествал лично и не мога да кажа нищо. Все пак и аз смятам да сложа такива. За стая 25кв. смятам да сложа 2 с размери около 2-3 метра ширина), ако е краткосрочна инвестиция по-добре вземи духалка за 12 лв. 🙂

Важно е също така да се постигне естествена циркулация на базата на разликата в температурата на въздуха. Това даже се учи в университета. За да се постигне, радиатора - конвекторен, маслен, тец се поставя до прозореца, за да може въздуха да се върти естествено.
Ако не може да се постигне това, по-добре една духалка да върти въздуха.

Re: За: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Re: За: Бърз въпрос: Кой отоплителен уред е по-ефективен?

Че то в духалката и флуид ли има?
Въздухът също е флуид 😉. Не мисля че "съдъджанието" има значение. Важен е методът, по който се топли, затова писах, че и трите вида са конвекционии.
Много малко плащаш. Особено ако имаш и бойлер и хладилник, направо няма да повярвам още малко 🙂.
Нямам бойлер, на ТЕЦ съм, но съм изключил радиаторите. Да, и хладилник имам, но е висок енергиен клас, използвам и енргоспестяващи крушки.

Всеки уред, който консумира 1kW и отдава 1kW си е конвенционален отоплителен уред. Ако за затоплянето на едно помещение са нужни 20kW - този уред ще ги изгори за 20часа примерно. По-икономично отопление от това на климатик не съществува, защото дори и най-евтиният климатик за да отдаде 20kW ще изконсумира примерно не повече от 10kW.

Конвекционален се отнася към конвекционен както Калофер към Калифорния 😉.

Конвекционален се отнася към конвекционен както Калофер към Калифорния 😉.
Я пак прочети думата "конвенционален*" и си направи справка с някой речник. Специално за теб ще го наречем "нормален" отоплител - нагряващ жичка и отдаващ топлина на въздуха. Климатиците не са общоприети отоплителни уреди, защото при тях консумираната мощност е по-малка от отдаваната. При някои по-малко, а при други повече. Но както писах и по-горе, ако помещението иска 20kW топлинна енергия за да се затопли - то трябва да я получи. Дали ще я отдадеш с духалка, акумулираща печка, конвектор или печка тип Елва - във всички положения ще изгориш и платиш 20kW. Ако се ползва климатик с приблизителен коефициент 3.57 примерно за тия 20kW ще изразходваме едва около 6kW електроенергия.

П.П. Пламене, благодаря ти, че ме изкара малоумен, радвам се, че не прибързвам с моите изводи.

*Който е обикновен или общоприет.

Back
Горе