SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Е това е да си корумпиран и тъп

Re: Е това е да си корумпиран и тъп

Минаха 6-7 години от дните когато учих
Теория на вероятностите, но тук въпроса е колко вярваме на тотото и на хората зад него май, а не може ли дасе падне.
Може да се падне щом съм чувал за хора, които ги е удряла светкавица 2 пъти ( при шанс 1 към милиард май) то и шанса да се паднат същите числа не е толкова нищожен :) особено не в същият ред.
Всъщност вероятноста да те удари светкавица е доста по-голяма отколкото да удариш шестица от тотото ... Така че гответе се за серии от поредни светкавици ;D а оцелелите да пускат фиш за тото.

A защо не сметнем колко по вероятно е някой да е забравил да смени топките от предното теглене :)
Имаш предвид нагласените топки ли?
 
Последно редактирано:
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

Назначената комисия обяви, че всичко си е било наред.
 
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

A защо не сметнем колко по вероятно е някой да е забравил да смени топките от предното теглене :)

Тази вероятност според мен клони към 100% :), въпреки че проведената проверка е показала, че няма манипулации :), ама то си беше ясно от самото начало какво ще покаже проверката.

Ще се опитам да раздуя малко и дано стане ясно, щото не обяснявам много добре.

Значи вероятност е дадено събитие да се случи.

В случая с ези тура - ако хвърлим монетата веднъж вероятността да се падне ези е 50% и вероятността тура е 50%. Ако хвърлим монетата два пъти - вероятността да се паднат 2 еднакви (ези ези или тура тура) е 50% и вероятността две различни пак е 50% (ези тура или тура ези). И тук настава объркване.

Как така ще се падат 50% две еднакви като нали е по-вероятно да не се случи това. По-вероятно да не се случи така. Да, ама не. Както виждате вероятността да се паднат две еднакви от две хвърляния е точно такава каквото да се паднат две различни. ;)

Има едно друго понятия което се нарича честота на събитие. Колко често дадено събитие се случва и това се бърка много с вероятностите.

Значи при 2 хвърляния статистическата честота да се падне ези е 50%. Нали така. И за тура остават другите 50%.

При 100 хвърляния пак е 50 на 50. Честотата ни дава някаква надежда да прогнозираме следващия резултат. Но само надежда. От 100 хвърляния може да кажем че горе долу половината ще бъдат ези. Нали така.

Но не можем да кажем ако 5 поредни пъти се паднало ези то на 6 сигурно ще се падна тура. На 6-тия път да се падне тура е точно толкова вероятно колкото и да се падне ези.

Или с други думи казано.

Ако имаме една поредица от голям брой хвърляния 110011010101010010111111010101.... и пр.

То в нея вероятността да се среща редицата 111111 (6 ези) е точно толкова колкото 111110 (пет ези и един път тура).

Надявам се някой да разбра нещо ;)
Щото аз нищо не си разбрах ;)


Ти в момента казваш точно това, което казах и аз само, че малко по-сложно. Прав си, че "вероятността да се среща редицата 111111 (6 ези) е точно толкова колкото 111110 (пет ези и един път тура)", но не казваш каква е вероятността да се падне точно тази редица (която и да е редица но точно определена), и вероятността не е със сигурност 50%. И тук отново има значение дали търсим вероятността тази редица да се падне въобще от 100 тегления, без да се интересуваме от местоположението и в голямата редица(тук отиваме на много сложни сметки, дето аз не мога да ги сметна :)) или търсми тази редица да се падне от 6 тегления, тогава вероятността се смята далеч по-просто (0.5^6).

В случая с тотото имаме точно такава редица:
1. Изтеглена комбинация от 5 000 000 възможни
2. Редица от тегления.

Вероятността да познаем две тегления от редицата които и да са те е вероятността да познаем едната от тях на квадрат.

За по-просто защото се объркахме много с тия единици и нули и ези-та и тура-та, приемете че една комбинация (не се интересуваме от реда на числата) е една топка от възможни 5 милиона и нещо си топки.

Тогава едно теглене е все едно да изтеглим 1 топка от 5 милиона и нещо си възможни на случаен принцип. А един тираж е да изтеглим 3 топки независимо една от друга (не правят комбинация, а просто три отделни топки)

В сучая имаме два тиража от по три тегления. вероятността от едниния тираж да се падне топката Х (т.е. която и да е комбинация, но точно определена) е 3:5000000 (би трябвало да съм прав :))
Вероятността от втория тираж, НЕЗАВИСИМО ОТ ПЪРВИЯ ТИРАЖ да се падне топката Х (т.е. същата) е пак 3:5 000 000 (там и нещо си закръглям, че ми е по-лесно)

и накрая вероятността от ДВАТА тиража да се падне едновременно топката Х е (3/5000000)^2 и като оправим закръгленията това прави 9/27 трилиона, което е равно на 1/3 трилиона.

Можем ако искате да сметнет вероятността от всичкит тиражи провеждани някога да се паднат две еднакви комбинации :) или пък да се паднат 3 пъти по две еднакви комбинации или каквото друго си помеислите ама става по сложно.

В отговор на кулинаря за НЕСВЪРЗАНИТЕ СЪБИТИЯ - те са си несвързани и вероятността им по отделно е една, но можем да изчислим каква е вероятността да се случат СВЪРЗАНО.

В случая свързаността на събитията е това че са два поредни тиража и това ни ава възможност да изчисляваме вероятността за двата тиража изолирано. Ако искаме да проверим каква е вероятността да се паднат две еднакви комбинации от всички тиражи за една година например - това пак е някаква свързаност, но там сметките са по-различни.
 
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

@mathematician това с монетките те вкара в двоична логика и изводите ти се поомотаха от нея. Еднаквост и различие в случая с тотото не са с равна вероятност. Също така не мисля, че изводът ти е правилен относно 50% шанс за две еднакви страни на монетата. Резултата ти е верен, но не се получава така. Вероятността за две еднакви комбинации е идентичен с вероятноста за конкретна втора комбинация(първата има смисъл само за сравнение и не е част от задачата). Т.е. шансът за две еднакви страни на монетата е равен на шансът да се падне конкретна страна, който е 50%. Веча за три поредни е по-весело и е идентично на случай с търсене на две конкретни страни... надявам се ме разбра.

Случаите за монетата и тотото са еднакви.

Айде пак на монетата и твоя случай с 2 поредни хвърляния.

ези, ези
ези, тура,
тура, ези,
тура, тура

Въпрос - първия път се е паднало ези. Каква е вероятността и втория път да се падне ези - ези, ези или ези, тура (другите отпадат). Значи става 50% и втория път да се падне ези. Както виждаш второто събитие е независимо от първото. Това, че първия път се паднало ези, по никакъв случай не влияе на това дали ще се падне ези втория път.

Но да се паднат два пъти ези в поредица от две хвърляния е 25%. Ти фиксираш поредицата само до два пъти. Разглеждаш ги като едно събитие. И в този случай си прав. И тук идва разминаването.

Тотото не се е теглило само два пъти - предната седмица и тази седмица. Тотото се тегли всяка седмица. И вероятността да се паднат дадени числа изобщо не зависи от това какви числа са се паднали предния път.

Ако ги разгледаш тези две събития като едно събитие, тогава вече става по твоята формула, но то не е.
 
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

В случая свързаността на събитията е това че са два поредни тиража и това ни ава възможност да изчисляваме вероятността за двата тиража изолирано. Ако искаме да проверим каква е вероятността да се паднат две еднакви комбинации от всички тиражи за една година например - това пак е някаква свързаност, но там сметките са по-различни.

Грешката идва точно, че разглеждате събитията свързани и изолирано, а те не са свързани, нито трябва да се разглеждат изолирано. Всяка седмица има тираж на тотото.

А ако не бяха два поредни, а през един. :)
Или пък през два тиража.
 
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

Грешката идва точно, че разглеждате събитията свързани и изолирано, а те не са свързани, нито трябва да се разглеждат изолирано. Всяка седмица има тираж на тотото.

А ако не бяха два поредни, а през един. :)
Или пък през два тиража.

Така де ама точно, че става въпрос за два поредни тиража и могат да се разглеждат като такивя.
Това, което казвам аз - 1: 3 трилиона е възможността да се падне една комбинация в два ПОРЕДНИ тиража.

Както казах съвсем по друг начин се смята вероятността да се паднат две кеднакви комбинации от 10, 20, 50 тиража или въобще от всички тиражи.
 
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

Абее... реших да се намеся в темата и да си изкажа мнението по въпроса. Така първо мисля, че това е 99% нагласено.. но все пак има 1% шанс да не е било нагласено, двете тегления са съвсем различни събития т.е. взаимно независими и ИМА шанс макар и микроминимален да се паднат еднакви числа в различна поредица, другия вариант е нещо да е станало с топките докато са били навънка примерно да е влязъл кислород в тях и да се е променило теглото им ама... :/ Бе българска му работа, какво го кометирате толкова :)
 
Re: Е това е да си корумпиран и тъп

Statistics: The only science that enables different experts using the same figures to draw different conclusions.

@matematician - Първото теглене е само референция. Второто, с вероятност 2*10^-7 представлява вероятността това събитие (два поредни тиража с еднакви числа) да се случи. Това е УНИВЕРСАЛНА формулировка и съм дал пример и за повече случаи и за случая с монетата. В математиката се изхожда от общото към частното, а не обратно все пак ;)

За вероятности същественото е формулирането на задачата, а тя доколкото аз я разбирам е: "Каква е вероятноста да се получи еднаква комбинация в два поредни тиража?" На това и съм отговорил.

Вече задачата: "Каква е вероятноста да се падне конкретна(зададена) комбинация два пъти подред?" е друга и отговора е на квадрат. И както по-рано писах е идентична с вероятноста от три поредни...
 

Горе