За: Местоположение на линковете в сайта
За: Местоположение на линковете в сайта
Всичко, което е казано до тук е вярно, но някак си непълно. Нека все пак кажа какво мисля аз.
Ако разполагаме с един или няколко сайта, които имат някакъв PR,
които не са тематични на основният ни сайт, то най-добре линковете да бъдат от сайдбар.
Какво имам предвид. Да кажем, че основният ни сайт е за климатици. Освен него обаче ако развиваме още 1 или няколко сайта, които не са релевантни на основния, то според мен по-правилно е линкчето да е в сайдбара.
Ако разполагаме с един или няколко сайта, които имат някакъв PR
и са тематични на основният, то тогава линовете могат да бъдат поставени и във мейн менюто. Например, ако имаме сайт за SEO услуги, който да кажем е основен сайт и освен него вписваме и личен SEO блог, то няма нищо лошо линковете да бъдат в мейн менюто.
Ако сайтовете са сателити: Разбира се, има различни вариации за това как да се развиват сателити, но тази схема я прилагам от скоро и съм много доволен от резултатите. Приемаме, че сателита е блог (WP, примерно). В него не вкарвам переодично съдържание (нови, безумни публикации), а го правя наведнъж. Набелязвам си 5-6 теми, които могат да се развият около дадената тема (ключова дума) и ги пиша една под друга. Само в една от публикациите слагам изходящ линк към основният сайт. В другите не. Реално обаче, всички публикации се показват и на началната страница. Когато мине време и Google индексира сайта насреща имаме един изходящ линк, заобиколен от солидно количество текст, който се показва и на началната страница. Това за момента поне при мен дава най-добри резултати.
Добър пример за такъв вид сателит е
килими.net развиван от
SEOM.
Разбира се, не искам да оспорвам и другите методи за развиване на сателити в които переодично се пишат публикации и във всяка една от тях се поставя един и същи линк към един и същи сайт. Лично за мен не стои естествено.
Ако имаме познати уебмастъри с които сме в добри отношения и по стечение на обстоятелствата ни се дава възможност да избираме от кое място в техният сайт можем да получим линк, аз бих избрал цяла статия - разбира се, ако е възможно. Ако не, започваме от горе на долу - мейн меню, сайдбар, футър.