Относно предаване на SERP чрез canonical

bgkulinar

Меринджей
Случаят е частен и не означава непремнно, че важи винаги.

Ниша/дума - хамали. Два сайта в десетката - собствен (6-то място) и клиентски (10-то). Клиентът не е доволен от последното място и иска по-високо класиране. Ние решаваме да жертваме собствния сайт в полза на клиента като слагаме каноникъл на хоумпейджа, който сочи хоумпейджа на клиента.

След няколко дни, нашият сайт изчезва от резултатите, клиентският не помръдва. След около месец в продължение на 2-3 дни клиентският сайт отива на 7-мо място и после се връща на 9-то. И така до ден днешен (повече от месец).

Извод: каноникъл предава SERP, но не достатъчно (каквото и да значи това).

Re: Относно предаване на SERP чрез canonical

Извод: каноникъл предава SERP, но не достатъчно (каквото и да значи това).

bgkulinar, да споделя и аз, защото усещам че имам повече опит или поне повече опит през последните 6-12 месеца.

Накратко: правиш си прибързани изводи. Какво е това няколко дни, ще ти трябват месеци ако разчиташ на каноникъл таг-а 🙂

Първо прочети тоя пост или ако си го чел, прегледай го отново за да не го копирам целия тук.

Двата сателитни сайта за които говоря в тоя пост бяха паркирани домейни към сайта който класирах - (аналогично на твоя случай, но бяха два) и с каноникъл таг към "важния сайт" от самото начало. Придадоха тежест на сайта който класирах, но бе след месеци!

То не бе денс, то не бе чудо, нямаш си на идея. Първо излизаше главния домейн за едната ключова дума, а сателита потъваше, после и двата сателита изскочиха, но другата ключова замина надолу, невероятен денс поне 3 месеца беше. Не бях виждал за ключова от една дума един и същ сайт през седмица да е на пето, а следващата седмица на двадесет и пето място, след седмица пак обратно 🙂

6 месеца от старта на експеримента, нещата заспаха чак около 5-ия месец! Сега резултата е: двата сайта с каноникъл таг към "важния сайт" потънаха, на позиция 200+ са, "важния сайт" е в петицата на гоогле и за двете ключови думи.

Извода е че: каноникъл предава SERP, но бавно. Ако искате бързо - 301 редирект, но по правилата.

Четох 1 гайд в блога на клокси как да си редиректнем домейна или нещо подбно. Само споменавам че ако не разбирате и следвате само този гайд може да ви замине сайта или поне класирането му. Не че е неправилен, даже напротив, на 100% е верен, но има още 1 параметър и объркате ли го - чао серп. Случва се рядко, затова и клокси не го е написал защото вероятно не му се е случвало.

П.С. Ако не се изразявам точно и не се разбира, казвайте ще дам повече пояснения и конкретни примери. Сателитките бяха: ключовадума1.net и ключовадума2.net - exact match домейни на ключовадума1 и ключовадума2.

Последно редактирано:

В индекса са, в индекса 🙂 Който не вярва, ловим бас на по кафе или кой каквото пие и демонстрирам. Тага все още си стои на сайтовете.

За баса включително важи и последното което дописах с гайда на клокси за редиректа. Там тоя случай-изключение с редиректите май само бгкулинар го знае, мога да подскажа че гоогле си има правила за спам и за тях - кога 1 редирект е спам и кога не.

Добре, моя въпрос е следния 🙂:
Имаме си сателит и си пишем статиика там силно насочена към "ключова дума". Кое е най-добре:
1. Да линкнем с анкор "ключова дума" към страницата, на която ще вдигаме SEO-то.
2. Да я оставим да съществува и след време да я 301 редиректнем към страницата, на която ще вдигаме SEO-то.
3. Да я оставим да съществува и след време да и направим каноникал към страницата, на която ще вдигаме SEO-то.
Може би ми е тъп въпроса, но все пак 🙂. Иначе то ясно че не трябва да се прекалява с номер 2 и 3, понеже изглежда нереално.

Може да се вкараш във филм сателита да се класира пред основния сайт, но това е...
E, то при мен точно това беше случая 😉.

Скуби, и аз мисля, че по-добре линк от добре класирана страница, отколкото редирект или каноникъл. Аз го направих, защото клиентът нямаше време.

E, то при мен точно това беше случая 😉.

Скуби, и аз мисля, че по-добре линк от добре класирана страница, отколкото редирект или каноникъл. Аз го направих, защото клиентът нямаше време.
И аз не съм го правил от кеф 🙂

Наскоро редиректнах с 301 няколко добре класирани поддомейна по думи "форевър ливинг" и подобни към сайтове, където тази фраза не се среща нито в текста, нито в линковете към тях. Класирането на старите сайтове се предаде частично и се задържа, при някои от тях доста добре, предвид пълното несъвпадане на ключовите думи на стария и новия сайт. На тая база си правя извода, че 301 редиректите не са умрели още 🙂 Каноникал не съм пробвал никога.

За мен лично е по-добре линк с анкор от добре оптимизиран сателит, вместо пренасочване.

Еди, сега ти зачетох поста и виждам, че говорим за различни случаи. Моят е каноникъл от сайт с по-горна позиция към сайт с по-долна. Твоят случай - не мога да разбера какво имаш предвид с "След това прикачих двата сателитни към основния". Ако си ги направил като напишеш адреса на сателитката, да се отваря съдържанието на основния сайт, то това си се зачита като редирект 301. ако е такъв случаят, не мисля, че каноникълът е бил от значение.

Пич, не знам къде си учил български, но техническите термини в 99,99% от случаите НЕ СЕ превеждат. Когато мога се стремя да пиша на български, но понятия като tag, meta tag, canonical, SERP и други нямат еквивалент на български.

Кое е най-добре:
2. Да я оставим да съществува и след време да я 301 редиректнем към страницата, на която ще вдигаме SEO-то.
3. Да я оставим да съществува и след време да и направим каноникал към страницата, на която ще вдигаме SEO-то.

scoobydoo, условието ти номер 2 влиза в листата на гоогле за възможен спам и рискуваш да се обезсмисли (просто няма да отчитат линка) ако се отварят от различни айпи адреси сайта и страницата която ще редиректваш, а в 90% от случаите ще е така, нали 🙂

Условието ти номер 3 няма да има никакъв измерим ефект или поне не от една само страница.

bgkulinar, да, и на трите домейна се отваряше едно и също - просто бяха прикачени двата домейна към основния. Нямам впечатления да се зачита като редирект, уточни какво искаш да кажеш.

Мога да дам пример - имам няколко прикачени домейна към 3D Уеб дизайн, пак така с таг каноникъл за да се знае кой е първоизточника и се индексират всички, макар и малко по-слабо от основния.

Последно редактирано:

Еди : и аз не разбрах за какво става дума, моля те обясни

След това прикачих двата сателитни към основния, линкнах го и от двата сателита и дори сложих canonical таг към него

Как така едновременно имаме и 301 и линк и canonical ?

разбираме се

разкарай се
Виждам че никой тук никой не харесва друго освен собственото си мнение затова ще кажа едно:
Ласкателите казват това което искаш да чуеш а приятелите казват това което мислят дори да не е приятно.

Как така едновременно имаме и 301 и линк и canonical ?

Нямаме 301 и никога не е имало, в нито един момент. Това го спомена бгкулинар, а не аз.

Сега да обяснявам ли подробно с хронология?

Ако имаш време и желание ... смятам че ще е полезно за доста хора 🙂

Но поне обясни какво точно имаш предвид под
прикачих двата сателитни към основния

Back
Горе