Re: Ценоразписите в някои БГ сайтове
Да се изкажа от името на сайтове, които продават на "безумни" цени, защото явно друг не иска да го направи.
Цените, за да гледат сериозно на теб големите реклмодатели, не могат да са 50 ст на хиляда импресии. Освен това, в повечето случай при CPM реклама говорим за брандинг, където е важно да се види рекламата (плейва, ако е видео), а не толкова да се кликне. В тази връзка, наистина интернет рекламата е в пъти подценявана спрямо другите медии (радио, вестници, телевизия).
Те тея с по 5-10лв на 1000 импресии са се избили да имат рекламодатели...
Случва се, но по-често виждам техни собствени реклами, адсенс или нещо подобно, докато не дойде някой с излишни пари. 😀
В непродадените импресии е нормално да въртиш CPC или афилиейт реклама, като разбира се може да има позиции, които, на които се въртят само собствени проекти (вътрешна реклама).
И аз съм се чудел кой идиот ги дава тия пари. Защото аз продавам реклама, но и купувам. И мога да си направя реална сметка, колко струва това, което купувам и продавам, защото сам съм си клиент: Рекламирам едни сайтове на други мои сайтове.
Това, че не теб не ти излиза сметката, не означава, че за всички е така. На мен ми е супер неизгодно да рекламирам по телевизията, но на кока кола (нестле, крафт и който се сетиш) явно не им е неизгодно. Същото е и с нет рекламата. БТВ„ поддържам клиентски сайт, на който eCPM на адсенс е около 5 лв. За силно таргетиран сайт, адсенс дори на български се явява добър източник на доходи.
Вярно, че при ЦПм рекламата до голяма степен играят връзките, но ако сайтът ви е качествен, рекламодателят сам ще поиска да рекламира в него. Друг начин, за да научат агенциите за сайта ви е Гемиус или Нилсен (доста по-скъп от Гемиуса).
Не очаквайте обаче, с агрегатори или копирано съдържание да продавате ЦПМ реклама. Няма как да стане. Работете и продавайте на дебели цени и дай боже всекиму недостатъчно инвентори.