малки или Големи url-и

Cypermethrin

New member
аз лично не знам ЗАЩО е по-добре това, но който и SEO спец да питаш, ще ти каже че в урл трябва да има само малки букви

аз съм много доволен от царевицата и много добре се индексира.
странно е обаче, че малко бавно зарежда, а ми се вижда лекичък сайта

Re: Директория за статии - Царевица.ком

... но който и SEO спец да питаш, ще ти каже че в урл трябва да има само малки букви
Я, дай малко УРЛ към сео спецове да прочетем защо.

Лекторе, учи практическата част!
Бях разлогинен и ти видях въпроса, който честно казано е за начинаещи.
Когато имаш малки и големи букви в домейна и в урл-то са различни неща.
Първото не е проблем, даже Яндекс нап. предлага в уебмастер панела да указваш главни букви, когато искаш да направиш "видими" думите в домейна.
Напр. CocaCola.ru
Това е само, като пример.
А ако говорим за главни букви в урл-то, напр
cocacola.ru/Page1.php
то Гугъл ще хване и с малка и с голяма буква и ще се получат дублирани страници.
Това е малкия проблем.
Тук зависи и от хостинга - Windows или Linux/Unix
При уиндоуса няма да има никакъв проблем
При Linux/Unix сървърът може да върне 404 при голямата буква, а при малката 200
Което вече си е проблем.
Гугъл ще проиндексира и 2-та в случая, но ще изхвърли този с 404 и ще остави 200.
За това е желателно с 301 да се редиректнат всички адреси с големи букви към тези само с малките.

Я, дай малко УРЛ към сео спецове да прочетем защо.

аз уча от видеоуроци защото имам много силно A.D.D и като чета текст се отвличам от скайпа и фейсбук

John Reese е единия, който така каза (ти за него каза, че не го знаеш кой е, а и той официално не е SEO Guru, но твърди, че ако иска - може да стане такъв)

другия не му знам името но ще го проуча кой е... 12 гб уроци е направил във флв файлове с лошо качество (т.е. доста контент има)

аз уча от видеоуроци защото имам много силно A.D.D и като чета текст се отвличам от скайпа и фейсбук

John Reese е единия, който така каза (ти за него каза, че не го знаеш кой е, а и той официално не е SEO Guru, но твърди, че ако иска - може да стане такъв)

другия не му знам името но ще го проуча кой е... 12 гб уроци е направил във флв файлове с лошо качество (т.е. доста контент има)

Ако искаш може да гледаш и е тия видеота. В тази категория всяка статия има видео клип с обяснения върху бяла дъска. Всеки петък се публикува ново.

А ако говорим за главни букви в урл-то, напр
cocacola.ru/Page1.php
то Гугъл ще хване и с малка и с голяма буква и ще се получат дублирани страници.
това в нюзлетъра на Яндекс ли го прочете? Говориш ОТКРОВЕНИ глупости.

Тук зависи и от хостинга - Windows или Linux/Unix
При уиндоуса няма да има никакъв проблем
Те тук също грешиш. За вина НЯМА значение малка или голяма буква и ще отваря ЕДНА и съща страница и в този случай ще подава еднакво съдържание към търсачки, потребители и т.н.
При Linux/Unix сървърът може да върне 404 при голямата буква, а при малката 200
Което вече си е проблем.
Гугъл ще проиндексира и 2-та в случая, но ще изхвърли този с 404 и ще остави 200.
Вземи малко почети за сървърите и после пиши. За линукса Page1.html и page1.html са две НАПЪЛНО различни страници, които си връщат статус 200 и съответно могат да бъдат нормално индексирани.

Cypermethrin, исках конкретно линк, в който пише/казват, че НЕ трябва да се ползват големи букви в УРЛ и да е обосновано.

От техническа гледна точка, не е проблем, ако не ползваш Вин сървър. От гледна точка на СЕО - също. Това е мое мнение, ама какво ли знам аз 😉.

Единствената причина, поради която не бих ползвал големи букви е, че бих затруднил/объркал пишещия директно УРЛ.

ами да, казах, че не мога да дам конкретно урл щото съм го чул някъде по видеоуроците 🙂

Лекторееееееее
хич те няма
Чети тук на руски тук, за повече инфо тук и тук
Лошо няма да си признеш, че си неук, лошото е когато заблуждаваш другите със своите незнания.
100 човека ти казват, че не трябва да е с главна буква, ти си твърдиш своето.
И така, някой ще те прочете и ще каже, абе оня "гуру" каза, че може с главни - значи може.
А това, че гуруто е пълен неадекват, това няма никакво значение.
P.S.
Само да допълня, че преди около месец-два, един от най-големите Бг шопове с които работя, бяха пуснали хиляди адреси с главни букви.
След което се получи срив в трафика и съответственно хиляди дубли от което сайтът силно пострада.
След, като ги махнаха и сложиха редирект 301, всичко се оправи, но минаха около 2 седмици, докато се възстанови.
Така, че пишете само с малки букви адресите, за да нямате такива проблеми.

Последно редактирано:

оф ти на мене ли си викал лекторе?
я ми прочети отново и внимателно мненията.

в първото казах че не знам защо и че съм чул че го споменават
във второто и третото доизяснителни мнения просто обяснявам на един потребител къде съм чо чул това, защото му стана интересно къде съм го чул. а не съм се опитвал да затвърдя мнението си.

никъде не съм заявил (защото нямам авторитета да го направя), че не трябва да се ползват големи букви

защо тръгваш с рогата напред?

пс: ясно видимо е и от трите поста, че съм обучаващ се - опасност моето мение да бъде вземано за категорично, няма.

Последно редактирано:

Споко, на мен ми вика така. Защо и той не знае.

Дражко, няма нужда да чета, за да знам, че ГЛАВНИТЕ БУКВИ НЕ пречат на класирането. Ако искаш може и да се обзаложим.

Тая тема съвсем заби към офтопика.

Говорейки за главни - дубли ще се появят ако има линкове към урл-и с малки, които са без редирект.

Затова:
1. откъде се появяват линкове към урл-и с малки букви, ако всички урл-и в сайта са с case-чуствителни?
2. защо няма редирект от малки към големи?

Това са два ключови въпроса. Всичко друго е философия 🙂

Класират се на Ура!

Проблема е, че кирилските не се удебеляват в снипета.

Говорейки за главни - дубли ще се появят ако има линкове към урл-и с малки, които са без редирект.
Генади, и на теб ли да обяснявам, че УРЛ с малки и с големи букви са различни УРЛ - НЯМА КАК да се дублират, ако съществуват поотделно - с главна, с малка.

Покажи препоръки по използване на гл. букви в УРЛ-то
Глей ся. Явно не само сео-то, но и логиката не ти се отдава. Не съм твърдял никъде, че УРЛ с главни букви се класират по-добре. Казвам, че тези с главна се класират не по-лошо от тези с малка. докато ти твърдиш, че ще се получат дублирани страници. A, да. Ето ти малко УРЛ, които се класират мно-о-о-о-о-о-го добре с главна буква в силни ниши:

http://www.google.com/search?hl=en&q=forex Виж Уикипедия
http://www.google.com/search?hl=en&q=health Виж уикипедия и CNN
http://www.google.com/search?hl=en&q=japan Виж Уикипедия и новините на WSJ
http://www.google.com/search?hl=en&q=bulgaria Wikipedia, Wikitravel, WSJ новини
http://www.google.com/search?hl=en&q=thalassemia Wiki, nhlbi.nih.gov, новини
http://www.google.com/search?hl=en&q=alopecia Wiki, niams.nih.gov

Генади, и на теб ли да обяснявам, че УРЛ с малки и с големи букви са различни УРЛ - НЯМА КАК да се дублират, ако съществуват поотделно - с главна, с малка.

на теб ли да ти покажа, как джумлата зарежда един и същ контент на Page.html и page.html? 🙂

Това е проблем на Джумлата, не на Гугъл. Самото дублирано съдържание се създава на сървъра.

да.

да съм казал нещо друго? 🙂

Това е проблем на Джумлата, не на Гугъл. Самото дублирано съдържание се създава на сървъра.

да съм казал нещо друго? 🙂
Останах с впечатление, че защитаваш тезата на Сеопич, че page1.html и Page1.html са дублирани страници. При Джумлата самият ЦМС явно връща дублирани страници, но това по никакъв начин не доказва твръденията му.

Споко, на мен ми вика така. Защо и той не знае.

Дражко, няма нужда да чета, за да знам, че ГЛАВНИТЕ БУКВИ НЕ пречат на класирането. Ако искаш може и да се обзаложим.

Тая тема съвсем заби към офтопика.

Сами по себе си главните букви НЕ ПРЕЧАТ на класирането (лично мнение). Фактите са обаче, че в огромен брой от случаите, когато се ползват главни букви, сайтовете не са оптимизирани да редиректват или да връщат 404, което води до дублирано съдържание.

Какъвто е и случая с Джумла! по подразбиране 🙂

Re: малки или Големи url-и

Оф, аз ли не обяснявам или вие на разбирате?

Всеки може да напише някоя от буквите в УРЛ (независимо в началото, края или средата) и естествено това УРЛ ще върне 404, ако няма такава страница на сървъра или 200, ако има. Дублирано съдържание би се получило, ако се отваря една и съща страница при достъпване на двете УРЛ. Но в този случай и двете ще върнат статус 200! Такъв яено е случаят с Джумлата, но той е частен. WP също връща еднакви страници при големи и малки букви, но и двете са ЦМС и не създават "чисти" html страници.

Както и да е, големите букви не пречат, каквото и да пише в интернет. Аз затова и не чета 😉.

Re: малки или Големи url-и

Гената беше направил тест, главните букви не пречат, дори се маркират като съвпадение (макар и неудебелено). Wikipedia също ползват главни букви. Единствения недостатък е, ако някой те линкне с малка буква, да нямаш редирект и да върне 404. Така, че големите букви са недостатък единствено от тази гледна точка. Всичко останало си е както при малките букви. Но така или иначе, ако имаш URL с малки букви, а те линкнат с големи, пак е същия ***

Едит: Пф, докато си напиша поста, вие сте го изкоментирали това вече 😀

Tи наистина ли си малоумен или се правиш на такъв?
Естествено е че са 2 различни страници, още повече с различен контент.
Да не говорим че sait.com и sait.com/ са СЪЩО РАЗЛИЧНИ СТРАНИЦИ!

Ние говорим нещо СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО и не се прави, че не разбираш, какво.
Говорим, когато имаш САМО една страница с голяма буква, че ако правилно ти е настроен сървъра, когато се търси с малка ще ти върне 404, ако не е правилно настроен, ще зареди страницата с контента от голямата буква, което вече си е дубъл.
Както и ако не ти е настроен както трябва 404, ще получаваш такива страници - раз, два, три
Но никой не е казал, че трябва да имаш 2 страници на сървъра!!!!
А Укипедията с редиректите я пробутвай на някой друг, дето нищо не вдява.
Оправи си сайта, майсторе, и тогава давай акъли на другите!

За линукса Page1.html и page1.html са две НАПЪЛНО различни страници, които си връщат статус 200 и съответно могат да бъдат нормално индексирани.

Back
Горе