Re: Cloud от ICN
А някой може ли да обясни като на човек, който не е ползвал подобни услуги, има ли някаква разлика в производителността на VPS и Cloud решение, ако да кажем, са с "еднакви" параметри?
Последно като ползвах VPS и после като минах на колокация със сравнително слаб (даже доста слаб за текущите представи) сървър, бих казал, че на VPS-а нещо му куца генерално. Дали заради споделените HDDs, дали цялата тази виртуализация, но не ме грабна.
В момента плащам горе долу колкото за най-скъпия ВПС от С-хостинг (и то след като намалиха цените), а имам значително по-добра машина, която на всичкото отгоре е и евтина.
Разбира се, администрацията си остава изцяло моя грижа, но това е друга тема.
Та, с какво един облак e оферта като цяло?
Разликата е основно в това, че можеш да получиш ресурсите, които ти трябват в рамките на 5 минути. Иначе казано след заплащане на допълнителна такса, да получиш повече от това което е включено в месечната ти такса.
За мое съжаление, все още не съм ползвал услугите на ICN, но възнамерявам да го направя с оглед написаното в сайта им.
Въпреки всичко, за мен българския облак си остава load balancer и нищо повече.
А за твоя въпрос за куцащия впс - много зависи каква платформа се ползва. Има огромна разлика между XEN базиран и OpenVZ базиран VPS при много доставчици. Макар, че някои (които не овърселват) OpenVZ доставчици, предлагат качествени услуги.
Въпреки всичко, ако облака е в един датацентър, за мен се обезсмисля цялата дисциплина.
Иначе казано - какво ми коства да наема 3 ВПС-а (Xen базирани) на сравнително ниска цена (има ги доста) в 3 страни - Англия, България, САЩ и сам да си изградя лоуд балансър, като за всяка от машините имам по 2.5 ghz процесорна квота (или делегирано ядро).
За мен това което се нарича "облак" в момента е чисто и просто машинизиран процес на превръщане на процес който би го направил администратор с акъл в главата на 3 машини. Иначе казано - автоматизация.
П.П. Ще се съглася с всяко следващо мнение, различно от моето. Просто така виждам нещата в момента.