Visa Electron от ПИБ

bgkulinar

Меринджей
Да, похваля първо картата, че е без такси за плащане, независимо в магазина или по интернет.

След това лирично отклонение, на въпроса. Днес при плащане в един ЮК сайт, избрах вид карта Visa Electron и ми каза, че номерът на картатат не отговарял на вида й. Избрах Visa Debit/Delta и пак същото съобщение. Накрая избрах Visa Credit и плащането мина. Странно е също, че в чужбина съм плащал без въвеждане на ПИН.

Та, ми е интересно, как "навън" ПИБ-ските Електрони се "виждат" като кредитни карти?

Re: Visa Electron от ПИБ

99% от картите (VISA, MasterCard) издавани от БГ банки се водят кредитни.
Причината е проста - навън кредитните се приемат навсякъде, защото се счита, че плащането идва от банката, а не от сметка на клиента, което за търговците е по-сигурно.
Поради тази причина, дори дебитните мастъркард и виза тук са със статут "кредитни" навън. Това, че са дебитни го знае само банката (и вероятно мастъркард и виза).

На мен ми се наложи да плащам с Visa Electron (дебитна карта) през multicards.com.

Плащането мина само когато избрах "Visa" вместо "Visa Electron".

cardsy.png

Като огледах картата си наистина никъде не виждам да пише върху нея, че е дебитна (но не пише, че е кредитна, пише "Visa Electron" и на гърба "Electronic use only").

Няма карта на която да пише "дебитна".

Разликата е в сметката, която е вързана зад картата - тя вече може да е дебитна или кредитна.
Картите биват дебитни или кредитни, като информацията е кодирана в номера на самата карта.

Зависи каква карта си си поръчал. Аз имам една в ПИБ (дето трябва да отида да я взема 🙂), която е дебитна с неснижаем остатък от 100 лв. като в системата се вижда, все едно е кредитна с кредит от 100 лв., само дето тия 100 лв. са си мои и на практика не мога да ги използвам 🙂.
Доста банки правят такива карти - та да не би твояа да е такава?

Причината е проста - навън кредитните се приемат навсякъде, защото се счита, че плащането идва от банката, а не от сметка на клиента, което за търговците е по-сигурно.
По презумпция Visa Electron е дебитна, затова ми стана чудно, че не минава при плащане като Visa Electron.
Visa Electron – cardholders have to have sufficient funds available at the time the payment is made.
От тук http://www.visaeurope.com/en/about_us/what_we_do/products_and_services.aspx

При vstoykov гледам, че се е случило същото.

Поради тази причина, дори дебитните мастъркард и виза тук са със статут "кредитни" навън. Това, че са дебитни го знае само банката (и вероятно мастъркард и виза).
Аз имам дебитна Мастъркард, за която само аз и банката знаем, че е такава. Сега и всеки прочел моя пост.

Доста банки правят такива карти - та да не би твояа да е такава?

Аз не съм сигурен, че и Виза знаят какво точно правят тези карти, ама карай това е друга тема.

По принцип в САЩ няма Visa Electron или Visa Debt там по нищо не се различава една карта дали е дебитна или кредитна - предполагам само по номера.

Отделно за Visa Electron на сайта са си писали разни глупости от сорта, че разликата е, че при Електрона трябва да имаш пари в наличност, квото и да значи това.

Друга е темата, че и кредитните карти имат някъв лимит и минеш ли лимита ти отказват транзакцията. Каква е точно разликата да имаш пари в наличност при дебитните и лимит при кредитните не ми е много ясно. И при двата случая нямаш ли кинти ти отказват транзакцията. Ама айде това е друга тема.

Electron както говори името му може да се ползва само по електронен начин. На времето първите карти са можели да се ползват ръчно крачно. Те и сега могат стига името на картодържателя и номера да са с изпъкнали букви (релефно). Демек Класика ти го слагат на едно листче с индиго подобно на фактури. Натискат отгоре и цифрите и името ти се отпечатват на листчето. Ти слагаш подписа и вземаш едното листче, останалите 3 броя листчета остават за продавача. След 2 месеца като занесе тези листчета в банката си - транзакцията минава. 😉

Та на Електрона и другите дебитни както виждате името и номера са изписани без да са релефни. И затова не можеш да ги ползваш в хижата на връх Мусала където нямат ток и Интернет. Докато другата можеш да я ползваш в разни затънтени места, където няма ток, вода и кенефа е вънка в храстите. 🙂

Точно в това е разликата, че кредитните могат да се задължават дори и лимита да е минат. това естествено може да се случи в определени ситуации, точно когато няма как да се провери дали лимита е минат или не е. Също така кредитните карти могат да се задължават за комунални услуги периодично и дори да ти е минат лимита при първа възможност се обработва даденото вземане, което си има някакъв приоритет.

Тези неща си ги пиша малко на изуст и са в резултат на мои наблюдения в областа и как работят западните сайтове, фирми, и фирми за комунални услуги.

Отделно за Visa Electron на сайта са си писали разни глупости от сорта, че разликата е, че при Електрона трябва да имаш пари в наличност, квото и да значи това.
Според мен точно това означава дебитна карта - пари на дебит в наличност.

Колега yellowdino мисля, че си прав. Има варианти в които можеш да надвишаваш лимита по кредитната си карта. Докато при дебитната няма как да похарчиш повече от наличните пари.

Имайки предвид и някои други изказвания в темата ми се върти една идея в главата.

Сетихте ли се и вие. 😉

Да си отвориш Електрон със 100 лв вътре и да пробваш да похарчиш 500 лв. по Нета.

Ако мине ще ти трябва и втора карта да си купиш еднопосочен билет за Колумбия, примерно. 🙂

Докато при дебитната няма как да похарчиш повече от наличните пари.
Има и се нарича овърдрафт.

Да си отвориш Електрон със 100 лв вътре и да пробваш да похарчиш 500 лв. по Нета.
Не става номерът - тествано! Не можеш да похарчиш повече, отколкото имаш+овърдрафта, ако го имаш. Не забравяй, че само на чужденците им се "вижда" като кредитна. Тук банката ни знае.

Има и се нарича овърдрафт.

Въпросът беше принципен дали можеш да надвишиш лимита както и да е зададен той.

Дали можеш да изхарчиш повече отколкото ти е овърдрафта в този случай.

Не става номерът - тествано! Не можеш да похарчиш повече, отколкото имаш+овърдрафта, ако го имаш. Не забравяй, че само на чужденците им се "вижда" като кредитна. Тук банката ни знае.

Затова писах "по Нета".

За БГ е ясно, че прави проверка за наличност/лимит/овърдрафт.

Другия вариант е в чужбинско от търговец, а не от банкомат. Щото банкомата предполагам проверява за наличност/лимит/овърдрафт. 🙂

Другия вариант е в чужбинско от търговец, а не от банкомат. Щото банкомата предполагам проверява за наличност/лимит/овърдрафт. 🙂
Кое те кара да мислиш, че POS терминала на търговеца не го проверява? 🙂

Затова писах "по Нета".

За БГ е ясно, че прави проверка за наличност/лимит/овърдрафт.
И аз говорех за нета, за чужбинско.

Кое те кара да мислиш, че POS терминала на търговеца не го проверява? 🙂

На някои, не на всички (случая с Кулинара и В Стойков).

1. Указанията на сайта на Виза, че за Електрона трябва да има пари в наличност за да можеш да харчиш.

Нима на кредитните може да си задминал лимита и да продължиш да харчиш? Сигурно може - ако плащаш не по електронен начин как ще ти знаят лимита - точно никак. Те и затова се водят различни марки - Класик, Голд, Платинум - та барем да се знае общата сума до колко ти е. Ама ако си я изхарчил вече веднъж преди това?

2. Уелоудино казва, че в някои случаи лимита може да се надвишава. Т.е. лимита на кредитните карти е по-скоро пожелателен отколкото задължителен.

3. На Кулинара му я разпознава като Виза (без Електрон).

4. Ти казваш, че се виждат като кредитни навън.

Плащането само със запис на номера на картата и подпис вече не се практикува почти никъде в Европа, а доколкото ми е известно и в САЩ. Не ми е ясно, как точно търговеца няма да го провери?!? Обясни ми го като процес.

Да, похваля първо картата, че е без такси за плащане, независимо в магазина или по интернет.

След това лирично отклонение, на въпроса. Днес при плащане в един ЮК сайт, избрах вид карта Visa Electron и ми каза, че номерът на картатат не отговарял на вида й. Избрах Visa Debit/Delta и пак същото съобщение. Накрая избрах Visa Credit и плащането мина. Странно е също, че в чужбина съм плащал без въвеждане на ПИН.

Та, ми е интересно, как "навън" ПИБ-ските Електрони се "виждат" като кредитни карти?

това зависи от сайта конкретно и/или от провайдера дето им осигурява проверката на транзакцията.
Пример:
виза електрон в сайта на изиджет си се избира като виза електрон.
на други места я пуска само като виза.
освен това, и виза и мастеркарт имат и дебитни и кредитни карти. различни са, а в Англия даже на самата карта винаги си пише 'дебит' ако не е кредитна.

Плащането само със запис на номера на картата и подпис вече не се практикува почти никъде в Европа, а доколкото ми е известно и в САЩ. Не ми е ясно, как точно търговеца няма да го провери?!? Обясни ми го като процес.

Ами щом за Виза Електрон трябва да ги има парите в наличност значи ПОС терминала прави проверка дали може да се платят тези пари и ако може се извършва плащане.

Въпроса е за кредитни карти като имаш лимит 1000 лв. какво значи този лимит? Че не можеш да платиш еднократно повече от 1000 лв. Или че общо не можеш да надхвърляш 1000 лв? Т.е. дали можеш да платиш 4 пъти по 500 лв и да си минеш лимита от 1000 лв. (ако лимита е общо).

И за кредитните карти дали изобщо се прави проверка за общ лимит изхарчени пари? Или щом е Класик значи може да мине транзакция за 1000 лв., нищо че преди това си платил още 3 пъти по-толкова. За Голд 5000 лв. примерно.

Мен ме бърка е това от линка дето го е постнал Кулинаря

* Visa Classic – the standard card
* Premium cards – Visa Gold, Visa Platinum and Visa Infinite provide increased benefits for cardholders that will vary depending on the issuer
* Visa Electron – cardholders have to have sufficient funds available at the time the payment is made.

sufficient funds available и лимит по кредитна карта. И ми възниква въпроса нима можеш да си преминаваш лимита по кредитните карти?

И общ ли е този лимит или само за едно плащане?

М/у другото в САЩ чековете са още доста използвано средство за плащане. Въпреки че модерните чекове имат вградени отстрани едни номерца, чрез които с необходимата техника се проверява дали чекът е валиден и предполагам дали имаш толкова пари в акаунта си (т.е. дали има покритие).

Back
Горе