Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

• Общо гласове
    69
Re: Анкета за услугите на регистър.бг са удобни?

Иво, напротив, вършат си работата съвестно. Просто имат много такива заявки през почивните дни, а пишат на всеки персонален и подробен отговор.

Колежките в Латвия са готини. 🙂 Обаче, не вярвам да получавате отговор същия ден, ако ги питате петък вечерта или събота.
Ако получавате пък, ще им се нацупя, защото на мен не отговарят така бързо! 🙂

Иво, напротив, вършат си работата съвестно. Просто имат много такива заявки през почивните дни, а пишат на всеки персонален и подробен отговор.

Колежките в Латвия са готини. 🙂 Обаче, не вярвам да получавате отговор същия ден, ако ги питате петък вечерта или събота.

И днес сутринта да им бях писал, досега да са отговорили. 🙂

Sent on: Fri, Nov 13, 2009 at 12:01 PM
Рано идва уикенда във Вашата фирма 🙂
Не си ли търсите финансов директор?

Туй сигурно е официален въпрос, значи ще трябва да му отговоря? 😉

Засега не, но като гледам наплива от желаещи да са Регистратори, като нищо...

Туй сигурно е официален въпрос, значи ще трябва да му отговоря? 😉

Засега не, но като гледам наплива от желаещи да са Регистратори, като нищо...

Имай ме предвид...

Сами, ще те връщам в училище 🙂

Фамилиарнича означава: дръжа се непринудено, неофициално.
хах, възможно е 🙂 иначе аз първо трябва да изляза от училище преди да ме върнеш 😉

Регистрирах се специално във форума, за да помоля Даниел Калчев да конкретизира изискването за удостоверяване на самоличността.

Отношението ми към Регистър.БГ е общо взето добронамерено, въпреки че гласувах с опция 3 "Тромави, мудни и прекалено бюрократични".

Предлагам на някои стари форумни членове да не прекрачват рамките на добрия тон, защото много лесно @danbi ще цъкне хиксчето и диалога отива на боклука. Много е важен диалогът, ако искате да се подобри нещо 🙂

Да минем на главния проблем...

По въпроса с анонимността:
При делегацията на BG на Регистъра, от него се изисква да знае, кой е регистрирал конкретното име. Това е така, за да може Регистъра да предостави тази информация на компетентните органи.
В този смисъл да, има "закон" който задължава Регистъра да идентифицира регистрантите си.
(това важи и за COM примерно, макар че масово не се спазва -- но както коментирах преди, тази гавра скоро ще приключи)

Но, тъй като BG е ccTLD, на държавната управа, тоест, правителството на РБ е дадена възможност да създаде закони които да рефлектират върху работата му, тъй като Регистъра е задължен да бъде Българска компания и по този начин подвластна на тези закони.
Та затова, ако българската държава постанови, че Регистър.БГ не е нужно да събира информация за идентифициране на регистрантите, то и Регистър.БГ с най-голямо удоволствие ще престане да го прави.
Е, това ще затормози някои от функциите на Регистъра, но пък ще улесни регистрацията.

Но държавата няма да го направи. Ако не за друго, защото това ще противоречи на други действащи закони, които тя е създала и на международни споразумения, които е подписала, като например директивите на ЕС за предотвратяване анонимността в Интернет

1. Кой изисква от Регистъра да се знае? Къде го пише, покажете някакви документи.

2. Защо мога без да доказвам самоличност да регистрирам ccTLD в останалите държави от ЕС, а в България не мога? Какво е по-различносто при нас? Давам лични примерни с Полша (.PL), Чехия (.CZ), Литва (.LT), Латвия (.LV), Унгария (.HU), Австрия (.AT), Дания (.DK), Белгия (.BE) и др.

Всичките тези държави са членки на ЕС, всички тези държави са подписвали международни споразумения, за всички тези държави важат европейските директиви. Има общо европейско законодателство.

Нима искате да кажете, че хиляди европейски фирми (регистри, регистратори) нарушават закона, а само Регистър.БГ го спазва - една българска фирма в прогнила от държава корупция (по индекс на корупцията сме последни в ЕС според Трансперънси интернешънъл)?

3. Поради какво причина чужди европейски фирми не предлагат регистрация на .BG домейни? В ЕС има 27 държави. Два примера:
- europeregistry.com предлагат 24 ccTLD домейна на държави от ЕС
- eurodns.com - предлагат 21 ccTLD на държави от ЕС

-----

Добри думи... според мен нападките за цената са неоснователни. Това че за няколко долара може да регистрираш .COM, не означава нищо, защото мащабите са други. Сравнявайте цените с останалите ccTLD домейни на държави, които са големи колкото България.

Също така откъм техническата част, не мисля, че може да има критика към Регистър.БГ. Професионалисти са хората и няма гафове в стил "БеТаКа".

И още един въпрос. Защо изисквате "удостоверение за актуално състояние" на фирмите? Прочетете чл. 23, ал. 4 от закона за търговския регистър. Мисля, че попадате в графата публична функция и обществена услуга.

Предлагам на някои стари форумни членове да не прекрачват рамките на добрия тон, защото много лесно @danbi ще цъкне хиксчето и диалога отива на боклука. Много е важен диалогът, ако искате да се подобри нещо 🙂
O, да, загубата ще е съкрушителна. 😀 Като искаш толкова да контактвуваш с въпросното лице, има информация в интернет с координатите му. Дадох ти отрицателна репутация, защото си нов, а даваш съвет на старите кучета. От позицията на...?

1. Кой изисква от Регистъра да се знае? Къде го пише, покажете някакви документи.

На този въпрос вече отговорих. Освен всичко друго, що за регистър е, ако не знае кой домейн на кого е? Може да е всичко друго, но не и регистър. (в Интернет даже и тълковни речници има)

2. Защо мога без да доказвам самоличност да регистрирам ccTLD в останалите държави от ЕС, а в България не мога? Какво е по-различносто при нас? Давам лични примерни с Полша (.PL), Чехия (.CZ), Литва (.LT), Латвия (.LV), Унгария (.HU), Австрия (.AT), Дания (.DK), Белгия (.BE) и др.

Прочети им условията за регистрация. На регистрите, не на регистраторите. В колко от тези условия за регистрация пише, че може да регистрираш домейн при тях, без да даваш информация кой си?
Позна - на нито един! (при някои дори се искат повече неща).

Не очаквайте да ви казвам аз очевидните неща -- проверете ги сами. В условията за регистрация, които тези регистри официално са публикували. Да напомня, че по отношение работата на регистъра, публикуваните условия са "закона".

Всичките тези държави са членки на ЕС, всички тези държави са подписвали международни споразумения, за всички тези държави важат европейските директиви. Има общо европейско законодателство.

Съвършенно си прав! 🙂

На всичкото отгоре, тия закони са определено движеща се мишена, като посоката на движение е... вече не веднъж казвах каква.

Нима искате да кажете, че хиляди европейски фирми (регистри, регистратори) нарушават закона, а само Регистър.БГ го спазва - една българска фирма в прогнила от държава корупция (по индекс на корупцията сме последни в ЕС според Трансперънси интернешънъл)?

Има една приказка "когато фактите говорят и боговете мълчат".

Та, направи си домашното, провери какви са официалните условия за регистрация на въпросните регистри. След това ще си говорим.

Аз нищо няма да казвам. Ти сам ще си го кажеш.

3. Поради какво причина чужди европейски фирми не предлагат регистрация на .BG домейни? В ЕС има 27 държави. Два примера:
- europeregistry.com предлагат 24 ccTLD домейна на държави от ЕС
- eurodns.com - предлагат 21 ccTLD на държави от ЕС

Причините са много, не му е тук мястото да ги изяснявам (че без съмнение някои хора ще се засегнат), но надявам се е достатъчно да кажа, че с всички тях сме в контакт и придвижваме нещата. Съвсем скоро някои от тях ще са вече Регистратори.

Още нещо: тези фирми са много по-ентусиазирани да бъдат Регистратори на BG, отколкото всички български кандидати, взети заедно. Което е жалко.

И още един въпрос. Защо изисквате "удостоверение за актуално състояние" на фирмите? Прочетете чл. 23, ал. 4 от закона за търговския регистър. Мисля, че попадате в графата публична функция и обществена услуга.

Причината за това удостоверение е да е ясно, кой представлява съответната фирма, и кой има право да подписва от нейно име. Както коментирах по-рано, заявката за регистрация на домейн се явява форма на договор -- очевидно е, че той е невалиден, ако е подписан от неупълномощено лице.

Когато се използва сертификат за електронен подпис, подобен документ не е нужен (всъщност, никакъв не е нужен), тъй като нужната информация се съдържа в сертификата.

По закона за търговския регистър не мога да коментирам сега, тъй като не го знам на изуст.

Прочети им условията за регистрация. На регистрите, не на регистраторите. В колко от тези условия за регистрация пише, че може да регистрираш домейн при тях, без да даваш информация кой си?
Позна - на нито един! (при някои дори се искат повече неща).

Извъртя въпроса, човека май питаше за *доказване* на самоличност, тоест представяне на лична карта и подпис. И как така ако взимаш домейна от Регистратор няма нужда от подпис и лична карта - Регистратора гарантира за тебе ли какво... ?

Другото, което се чудя - това че си плащам домейна през Интернет с моята кредитна карта не е ли доказателство за самоличност (и "волеизявление") ? Данните дали ще ги засечете от електронния подпис или от кредитната карта, каква е разликата?

По закона за търговския регистър не мога да коментирам сега, тъй като не го знам на изуст.

И аз не го знам на изуст, но ще ти кажа че от 01.01.2007 актуални състояния не се издават, а от 01.01.2009 всички фирми трябва да са регистрирани в търговския регистър и всичко си пише там, като всеки може да влезе и да провери всичко, което му е необходимо с цялата актуална информация.

Ще стане прекалено много, ако цитирам тук всички текстове в условията за регистрация из различните страни. Освен това, ще кажете, че съм избрал каквото ми харесва. Затова си ги прочетете вие.
Аз постоянно общувам с тези хора, срещам се по няколко пъти на година. Познавам им практиките и правилата. Дори знам, защо не спазват собствените си правила. Но не за тях говорим, нали?
Дадохте примери за европейски регистри, че не искали да се удостовериш кой си, аз пък казвам, че искат, според условията си за регистрация и това си го пише там. Не съм го писал аз дори 😉

(няма да коментирам за "Регистратора", освен че си близо до истината, защото темата пак ще се разводни)

За електронни подпис и кредитните карти. Тази тема е дълга и обширна, но накратко:
- в BG документи се изискват от 1996-а насам. Преди това трябваше да попълниш един лист -- какво да пише в WHOIS и какви са ти сърверите на имена или MX записи (тогава повечето не ползваха TCP/IP).
- тогава, а и по-късно понятието "кредитна карта" не съществуваше в България. Дори в известен смисъл, беше незаконно да притежаваш такава като български гражданин (и това е дълга и шарена тема). Но не там е проблема.
- това, че ти притежаваш кредитна карта и плащаш с нея, не те идентифицира според нашето законодателство. Както коментирах вече не веднъж, банките отказват да дават такава информация. Тъй като регистъра не може да регистрира домейни анонимно, то кредитните карти не помагат.
- В България има закон за Електронния Подпис. Той постановява, че сертификата за електроенен подпис (не самия електронен подпис, което е доста обширно понятие) е законно средство за идентификация и подписване на документи.

Или накратко казано -- в сертификата за електронен подпис има информация, в кредитната карта -- не!

@danbi, сигурен съм, че на теория (документи) си прав. Но на практика не си. Примерно в конституцията е записано, че някои неща са безплатни, ама на практика не са. Ясно е и, че не мога да отделя толкова много време да се запозная с всичко по темата, защото това не е моя бизнес. Но като потребител мога да задавам въпроси.

Искаш да кажеш, че масово регистраторите нарушават условията на регистрите. Защо тогава няма масово наказани регистратори. А наказани регистри, че не водят коректно регистър. Кой контролира ccTLD регистрите дали спазват правилата?

Просто е абсурдно в държави, където Законът не е "врата у поле", да се нарушава масово това правило и само у нас (и още тук-там) да се спазва.

---

Относно удостоверението за актуално състояние - знам за какво е. Казвах, че според мен нямате право да го изисквате от фирмите. Достатъчно е да ви подам ЕИК по БУЛСТАТ.

чл. 23 каза:
Ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.

АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ - глоба от 100 до 500 лв.

чл. 40 каза:
За нарушение на чл. 23, ал. 4 виновните длъжностни лица се наказват с глоба от 100 до 500 лв.

Даниел , цитирай ми моля те, правилника на ЕДИН регистър (не регистратор!) на държава от ЕС (без Ирландия, Естония и Гърция 😉 , където пише, че трябва да представиш лична карта, за да получиш домейна? Ако ми цитираш такъв, ще призная, че си прав.

Да, даваш информация, но никой не ми пречи да напиша за име примерно Бъгс Бъни. 😀

Хората питат за даване на личен документ (забрави електронния подпис, не става дума за него), а ти казваш даване на информация - да , и в .eu се дава име, email и т.н., но пак казвам, мога да напиша Бъгс Бъни.

Защо и аз съм чел почти всички, и не съм намирал такива неща? А сме регистрирали домейни за клиенти в повечето от тях и никой не проверява подадените данни.

Още нещо: тези фирми са много по-ентусиазирани да бъдат Регистратори на BG, отколкото всички български кандидати, взети заедно. Което е жалко.

Трябва да се постараете да изчистите лошите спомени и тогава ще има повече ентусиазъм. Правите го , но по-бавно отколкото трябва. 🙂

- това, че ти притежаваш кредитна карта и плащаш с нея, не те идентифицира според нашето законодателство. Както коментирах вече не веднъж, банките отказват да дават такава информация. Тъй като регистъра не може да регистрира домейни анонимно, то кредитните карти не помагат.
- В България има закон за Електронния Подпис. Той постановява, че сертификата за електроенен подпис (не самия електронен подпис, което е доста обширно понятие) е законно средство за идентификация и подписване на документи.

Или накратко казано -- в сертификата за електронен подпис има информация, в кредитната карта -- не!

Банките няма да ви дадат информация за картодържателя, но могат да ви кажат номера на картата и името дали съвпадат. Тоест най-малкото името може да се докаже със сигурност.
Ама за пред нашата държава това не минава?

Въртите се в кръг. Изискването е да посочиш(декларираш) кой си, а при нас искат да удостовериш(докажеш). Разликата е същата като между обвинен и осъден и формално не е работа на рагистъра. Тази разлика струва доста усилия(време и пари) да се практикува за всички случаи и това е което не могат да вдянат някои хора. Същата разлика е между да се записват всички разговори в интернет(идея на предното правителство) и подслушване на престъпници при съответния санкционен режим. Това е разликата между комунистически Куба и Китай и "демократичния" свят. Затова Регистър.БГ бе наричан неведнъж комунистически, не за друго. Да третираш потребителите си като престъпници е много показателно нещо. Методът е без значение и не ми разправяйте, че властта ви е натискала. Разликата е, че при първото се дава възможност на всички с режим на контрол при установени злоупотреби, а при второто е режим на контрол за всички. Иронията е че това струва твърде скъпо за всички, включително прилагащия го. Куба и Китай също омекнаха по тези въпроси, но Регистър.БГ - НЕ!

@dnabi
Вие сте монополист посочен отвън. Нямат с какво да ви пипнат, освен ако не се издъните наистина яко или не сте се дънили вече и затова да си натискате парцалите. Просто нямате волята или качествата да се развивате, другото са празни приказки. Който иска намира начин, който не - оправдания. От вас чуваме само второто и то за период от 20 години. Що се отнася до мен сте бита карта.

Това е последното ми мнение по темата. Съжалявам, че си загубих времето с такива назадничави спорове.

Последно редактирано:

николадд, що се хабиш? Ясно е, че диалог няма как да се получи със съвършените. Извини им се и си гледай кефа.

другарю, спрете да се излагате.

В кредитната/дебитната карта има точно толкова информация (лични данни) колкото и на личната ви карта, да не кажа и повече.

Плащане с карта съдържа името на платеца - ако се прави на ваша система и мине успешно ще сте сигурни например, че домейна register-bg-sucks.bg е купен от лицето Куртьо Куртев с катра номер 1234567891234567.
Ако се прави през система за разплащане - пак същото защото тези системи валидират картите и сметките и имената.

Валидна карта с валидно име. Точка.

Нали не искате другарю да ни убедите, че имате нужда от повече инфо от името на човека?

yellowdino, Pooh:
Към настоящия момент, актуално състояние от фирми, които са се пререгистрирали НЕ СЕ ИЗИСКВА.
Справката се прави онлайн по ЕИК. Няма да ви върнат, ако сте посочили ЕИК и не носите документ за актуално състояние.

От друга страна:
Всички фирми са задължени да се пререгистрират до края на тази година.
Когато това стане, Общите Условия ще бъдат променени, да не се изисква да предоставят актуално състояние.

ПП: Преди да напиша това, запитах колегите които приемат и обработват документите. Да няма грешки. Затова с чиста съвест мога да твърдя, че това е ехо от миналото. 😉

Back
Горе