SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

А някой пробвал ли е премахване на наказаната страница, редирект 404 към универсална страница "Не е намерено" и създаване на нова страница за дадената ключова дума и леката й оптимизация?
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Струва ми се, че в поне 99% от случаите пингвина удря и индекса. Как предлагаш да стане за него ?
 
Re: За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Re: За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Мисълта ми беше за следното: пример: онлайн магазин и някоя от категориите е ударена от пингвина. Сменяме url на категорията и оптимизираме нея. Индексът нека да си е ударен, нас ни интересува класирането на категориите - примерно.

Ако не става, това значи ли, че този сайт е "прокълнат" :) за каквито и да е бъдещи усилия?!
 
За: Re: За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Re: За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Мисълта ми беше за следното: пример: онлайн магазин и някоя от категориите е ударена от пингвина. Сменяме url на категорията и оптимизираме нея. Индексът нека да си е ударен, нас ни интересува класирането на категориите - примерно.

Ако не става, това значи ли, че този сайт е "прокълнат" :) за каквито и да е бъдещи усилия?!

Има ли изобщо вариант сайт да е ударен САМО по една дума или САМО по една категория? Няма такова нещо, като удари, удря навсякъде. На едно място -100, на друго -1000 позиции.
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Traki : Има доста сайтове, главно малки, които са ударени само по една дума/фраза и основно само индекса е аут. За семинара на 20-ти ми се наложи да разгледам няколко стотин поразени бг сайта и определено пингвина не удря навсякъде както пандата.

Ако обаче имаш някакви различни наблюдения, ще се радвам да споделиш. Все още има време да променям презентацията :)
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

... стотин сайта са си доста, аз поне месец бих ги разглеждал, не знам кога ти остава време и за това :)
Моите наблюдения са върху десетина мои, лични, сайта на които знам в детайли какво и как им е правено и които след няколко бегли опита да реанимирам, вече тотално съм отписал, просто защото възвращаемостта е прекалено ниска, че да си струва да се занимавам повече.
Не знам дали наблюденията ми ще те накарат да си актуализираш презентацията, защото моите наблюдения не изключват твоите, може би само ще ги допълнят :)

Сайтовете на които се базирам, са 3 основни типа.
Първата група са с по една главна ключова дума и покрай главната си дума гонят и класиране по фрази като: думата София, думата Пловдив, думата Варна... и много други градове.
На тази сайтове линкбилдинга им беше: 1. към индекса с анкори главната дума и различни фрази с ключовата дума. 2. Към вътрешните страници с анкори ключовите фрази по отделните градове, с точен анкор гонената фраза и различни свързани комбинации.

Втората група сайтове гонеха класиране само по една или две думи и/или фрази, съответно линковете им бяха концентрирани към индекса или към индекса и още една страница от сайта и бяха с точен анкор и различни комбинации от свързани анкори.

Третата група сайтове гонеха класиране само по една дума или фраза, съответно линковете им бяха само към индекс с анкор гонената дума/фраза и различни комбинации покрай нея.

И трите типа сайтове пострадаха. Първата група свали или тотално загуби всякакви позиции по всичко свързано с главната си ключова дума, което означава и индекс и гонените фрази. При втората група сайтове, фразите очаквано са много близки, понякога дори гугъл ги смята за синоними и съответно пострадаха по всички гонени комбинации фрази. За третата група е ясно, те като загубят индекса си, съответно губят всичко.

Та, ако сайтовете които си разглеждал отговарят на тези три условни групи, не се разминаваме. Щом казваш, че има такива на които само индекса им е аут, без да са засегнати по никакъв начин класиранията им по други фрази, значи тези други фрази не включват думата по която е линкван индекса. Не разполагам с такива наблюдения, затова нямам друго обяснение.
От друга страна, покрай наблюдения върху сайтове на колеги, съдя че няма значение дали са гонели една дума с индекса и абсолютно несвързани други думи с вътрешни страници. Те губят класиране по всичко което преди се е класирало добре, без значение дали включва основна ключова дума на сайта или не.

За финал. Общото между всички тези сайтове бяха източниците им на линкове: регистрации в директории, социални събмити и линкове от уникални и спиннати статии. Заключението ми покрай наблюденията от пострадалите от пингвина и от незасегнатите ми сайтове е че главната вина е в линковете от статии и социалните мрежи. Според мен пингвина е компрометирал цели мрежи и кръгове където се публикуваха такива и всичко което е имало по-голям процент с линкове от такива, "белязани" източници, пострада.
 
Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Искам да добавя и една друга група - сайт с ударена главна ключова дума+ключови думи за вътрешни страници. След удара от пингвина сайта изчезна от серпа. Добавих нова категория с нови неща вътре и сега 90% от всичко което идва в този сайт е от тази нова категория, която ако я сравняваме с горния пример е следната - "дума София". Изобщо не съм отписал сайта и смятам, че след определен период от време и нов ъпдейт ще се върне на първото си място и то по-силен от преди. (просто имам достатъчно време, за да ми е все тая дали ще умре или не. Ако това беше някакъв животоосигуряващ сайт, едва ли някой ще го вади месеци наред, вместо да направи нов)
 
Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Ако нямате нищо против и аз бих се включил... подкрепям мнението на Оги, че е напълно възможно сайта да е засегнат само от части.

Давам пример с един мой сайт който преди доста време имах намерение да го развивам като сателитка, но за съжаление така и си остана, не стигнах до него и го занемарих (ezda.info) Сайта преди да бъде наказан излизаше по всичките му основни ключови думи (тези от навигацията) в топ20. При един от поредните ъпдейти през октомври месец сайта бе ударен само по половината от страниците (ключовите думи), останалите 3-4 все още си седят по местата.

Друг пример, но не знам до колко е удачен е със сайта (с който буквално не знам какво се случва :D) за който говоря в тази тема Индексиране на ключовите думи и фрази само по тагове. Какво да правя? повечето от страниците буквално изчезнаха от серпа (индексира ми ключовите думи от тях само по тагове), но пък няколко други не са пипнати като например страницата "джаз балет" която при търсене по "джаз балет" или "модерен балет" все още си е в топ 10
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

... ..За финал. Общото между всички тези сайтове бяха източниците им на линкове: регистрации в директории, социални събмити и линкове от уникални и спиннати статии. Заключението ми покрай наблюденията от пострадалите от пингвина и от незасегнатите ми сайтове е че главната вина е в линковете от статии и социалните мрежи. Според мен пингвина е компрометирал цели мрежи и кръгове където се публикуваха такива и всичко което е имало по-голям процент с линкове от такива, "белязани" източници, пострада.
Хайде и от мен едно наблюдение. А изводи ако може някой да си направи да си направи. Аз лично до се не мога да направя ясни.
Имам 3 сайта на три езика английски, френски и български. Може да се приеме, че това е един сайт на три езика. Всеки сайт е на свой домейн и българския е на български хостинг. Дизайна се различава само по цветовете. Статиите във всеки сайт имат различен ред на качване.
Линк билдинга на английския и българския сайта са идентични, т.е където е записан английския там и българския, за френския е наблегнато повече на френско езични ресурси доколкото ги има. Това са линкове от директории, социални мрежи и мои ресурси. Това са линковете които аз съм правил, освен тях всеки сайт се е сдобил и със случайни, да ги наречем натурални линкове.
Най-стар е английския сайт-4години. най-млад френския-3 години. Домейните са EMD за съответния език. Френския и английския сайт никога не са се класирали с индекса и основната ключова дума на някакви видими позиции. Класираха се само с вътрешни страници. Българския се класира по основната дума в топ 5. Нишата е ужасна. При търсене по основната дума на английски има те толкова резултати 4 850 000 000.
Френския и английския сайт излизаха в топ 10 по дълги фрази от три и повече думи и по техните комбинации с още 1-2 думи.
Пингвина удари английския и френския сайт здраво, но странно. Прати ме назад по изразите по които идваше най-много трафик и ми "уби" "дългата опашка", но сега пак съм в топ 5 по смислово еднакви изрази като предишните, но това вече са изрази по които се търси рядко. Т. е хората търсят както ме напираха преди пингвина, а не със тези изрази по които съм напред сега, въпреки че смисъла им е същия и основната ключова дума е в тях.
А в същото време българския ми сайт няма никакви проблеми и е незасегнат от пингвина, дори трафика му леко расте (явно се увеличават думите в дългата опашка) и мърдам напред в класирането по основната ключова дума.
Та за мен извода, доколкото мога да направя е: че директориите и социалните не са вредни. Може вече да не са толкова полезни, но чак пък вредни.
По английския и френския сайта взех някакви мерки по разнообразяване на текстовете на линковете, много от линковете са под мой контрол, но файда никаква.
Стана малко дълго, но дано поне да съм писал ясно, и дано на някой му е полезно. Аз лично смятам, че вадене от пингвин няма или ако има е едно на 1000. най-добре е правене на нов сайт. Аз пускам англоезичния на нов домейн и хостинг след десетина дни и ще видя дали мога да го докарам на позиции като стария.
Имам и още едно наблюдение за броя на линковете, но тоя пост стана много дълъг. Може би в друг.
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Аз лично смятам, че вадене от пингвин няма или ако има е едно на 1000.

Досега не съм чул или видял сайт, накълван от пингвин да се е оправил на 100%. Ако някой е чул, чел или има такъв, моля да драсне в темата. Ще има благинки :)


traki, ivok, yasoo, gogobg - заработихте си по една безплатна покана за SEO конференцията :clap:

(Обадете се като пуснем датата)
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Досега не съм чул или видял сайт, накълван от пингвин да се е оправил на 100%. Ако някой е чул, чел или има такъв, моля да драсне в темата. Ще има благинки :)


traki, ivok, yasoo, gogobg - заработихте си по една безплатна покана за SEO конференцията :clap:

(Обадете се като пуснем датата)
Това обещание за поканите ме подтикна да напиша накратко и за броя на линковете;)
Преди удара на пингвина в GWT за брой на линковете пишеше Най-популярните 1000 домейна. Не зная дали това са били всички или наистина са най популярните. Какво започна да се случва. При удара на пингвина в края на април трафика ми падна почти на половина за една нощ (говоря само за англоезичния сайт) от около 12-15к до 6-7к и остана там, но постепенно с времето леко трафика продължи да пада. В началото не пипнах нищо защото не можах да се ориентирам точно какво се случва. Но след около 2 седмици като се разбра горе долу каква е положението и като видях, че леко трафика се смъква предприех някои мерки по промяна на текста на линковете, но ефект нямаше нито нагоре нито рязко надолу просто трафика леко си спадаше. И тогава обърнах внимание, че като ходя по социални мрежи където може да се променя текста на стари линкве виждам много често мрежи които вече не работят или вече не са нещо друго. И вече от 1000 домейна GWT показваше 800. Писха и искане за преразглеждане, но ми отговориха, че спрямо сайта ми няма предприети РЪЧНИ действия. А домейните в GWT паднаха още и в момента са около700. И преди 10 дни реших да пусна линкове за премахване с новия инструмент и прегледа на линковете започна от тези с PR0. Какво установих От 200 домейна с PR0 над 97 или не работят или са паркирани или вече са сайтове на които няма никакви външни линкове, да не говорим, че попаднаха на 2-3 които са се трансформирали в някакви борси за линкове, а смятам че са се трансформирали наскоро защото там нямам линк, а и няма никакви други изходящи линкове, само надписи за купуване и продаване на линкове и рег, форма.

От това ми идва мисълта, че след пингвина е имало яко зарязване на мрежи и директории и други подобни и то също е довело, поне при мен до спад на трафик (по точно на позиции). А GWT е много инертен, защото знам една две български социални които умряха още преди 3-4 месеца, а GWT показва линковете.
Така, че проверете си линковете отново.
Все още се чудя дали да пусна умрелите мрежи и тия дето се споменава купуване на линкове за премахване в GWT. Такива инструменти по принцип не ми харесват много.
 
Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Искам да вдигна тази малко позабравена тема.

Първо да питам колегата gogobg: използва ли тула за премахване на линкове и ако да, би ли споделил впечатления?

Друго: малко впечатления за мой сайт, доста накълван от пингвина. Трафикът му беше основно по няколко кл.думи, като на всяка дума, отговаряше определена страница. Тези страници бяха преоптимизирани - много връзки с ключова дума към тях, почти без разнообразие в линковете. Нормално, при това положение да го сръфа. Та, няколко месеца вече променям анчори, добявам нови линкове и т.н. - ефект НУЛА. Страниците са си в индекса, сайта излиза на други думи, но по тези определени думи - НИЩО.

Опитах дори промяна на URL. Смених URL на наказаната страница и с редирект 302 я насочих към същата страница (като съдържание), но с ново URL. След време махнах 302-ката. Ефект - НУЛА. Може би грешка е било редиректването на страницата, но ....
 
За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Искам да вдигна тази малко позабравена тема.

Първо да питам колегата gogobg: използва ли тула за премахване на линкове и ако да, би ли споделил впечатления?...
Отказах се от използването на този инструмент. Реших, че само мога да си докарам някоя беля. Пък и бях подготвил сайтове на които вече нямам линкове, така, че реших, че е безсмислено.
 
Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Поне един потребител от този форум успя ли е да възстанови сайта си? Говоря за пълно възстановяване, а не от 5-та на 3-та страница...
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Явно не, поне аз не успях.. и започнах от начало :(
 
За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Поне един потребител от този форум успя ли е да възстанови сайта си? Говоря за пълно възстановяване, а не от 5-та на 3-та страница...

Възможно е някой да е успял в най-съвременен роман от областта на художествената фантастика. :) :)
 
За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Възможно е някой да е успял в най-съвременен роман от областта на художествената фантастика. :) :)

Да, възможно е, правено е това, но отделен въпрос е, че хората, които успяха и успяват да си възстановяват сайтовете не влизат в този форум! За теб, Авлига, това е "художествена фантастика", но за някой си е реалност!
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Интересно , защо ли тези майстори са били наказани :)
 
За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Ооо, не знам това, те си знаят. Пък и всъщност, никой не знаеше нищо и до появата на Пингвина, тогава много хора пострадаха. Но след това вече да ти накажат сайт заради Пингвин или Панда, при наличието на толкова много информация - това си е кощунствено, направо трябва да спрат да правят сайтове такива хора, и да си търсят друго поприще... .
 
За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

За: Re: Възстановяване от пингвин след смяна на домейн

Да, възможно е, правено е това, но отделен въпрос е, че хората, които успяха и успяват да си възстановяват сайтовете не влизат в този форум! За теб, Авлига, това е "художествена фантастика", но за някой си е реалност!

Ако някой не иска да сподели поне част от нещата, които открива, на този форум, трябва да е или 100% егоист или просто това е измислица.
 

Горе