SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Въпроси за tax day на 22 януари

ivo.apostolov

Неразбиращ
Моля поставяйте въпросите си в тази тема. Нека тук бъдат само въпросите, без допълнителни дискусии. Дискусиите можем да водим в тази тема.

Няколко насоки, когато задавате въпросите:
1. Когато въпросите са общи, давайте допълнителна информация - например дали става дума за физическо лице или фирма.
2. Когато са конкретни, давайте примерни цифри. Понякога облагането и осигуряването може много да зависи от самите суми.
3. Въпроси от типа "Как да не плащам данъци" - не са тема на събирането. Целта е да обсъдим как да работим легално с минимум усилия и максимум доход.

Още:
Ако въпросите са повече отколкото е физически възможно да бъдат засегнати в рамките на 6-8 часа, ще се отговаря с приоритет на тези, които са по-общи, както и на въпроси зададени от присъстващите.

Другото място, където могат да се задават въпроси е във форума на отчет.бг.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Когато се плащат системи за разплащания извън България (PayPal, MoneyBookers, LibertyReserve, PerfectMoney) кога е датата на придобиване на дохода? Когато парите се прехвърлят в банковата сметка в България или когато влизат в съответната небанкова сметка в чужбина? А когато сметката в чужбина е банкова? Изобщо дължи ли се данък и трябва ли да се декларират приходи, които са изплатени в чужбина (в банкови или небанкови сметки извън ЕС), ако приходите от чужбина (извън ЕС) не преминават през границата на страната и ЕС?

Новите закони за допълнителни данъци върху приходите/разходите от/към лица в офшорни зони ще засегнат ли получаващите дивиденти от офшорни фирми (ще трябва ли да плащат повече от данъка върху дивидента 5%)?

С какви документи трябва да разполагаме за да не ни обявят за "необяснимо богати" по смисъла на новите комунистически закони? Ако имате документи, но нямате свидетели ще ви отнемат ли имуществото (напр. получавали сте пари от AdSense и разполагате като документи само с извлечение от банковата сметка и разпечатка на неподписан договор от сайта на Google AdSense)?

Неплащането на данъци не е незаконно във всички случаи. Никой не е длъжен да плаща данъци, ако не полага труд, няма приходи и няма имущество, за което се дължат данъци (автомобил, жилище). Мисля, че това е най-точния отговор на третия въпрос без да се нарушава закона :)
 
Последно редактирано:
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Може ли доход от афилиейт програми (амазон, кликбанк) и продажба на реклама (адсенс, изиадс) да се декларира като доход от чужбина? Ако не, защо и как трябва да се декларира? Ако да, на какво основание - закон, указание на НАП (хаха), правилник за прилагане на закон и т.н.

Как следва да се постъпи, за да се декларират доходите при горните два случая, след като не можем да се регистрираме като самоосигуряващи се (има точно определени случаи, кога може)? Това е по-скоро юридически казус, ама...

И за двата въпроса говоря за физически лица!

Доколко указанията на НАП имат императивен характер? В смисъл какво става, ако не сме съгласни с дадени указания и действаме, както са ни посъветвали (както ние си мислим, че е правилно)? Няма да е лошо да се подкрепи с конкретни примери, ако някой е имал такъв случай - какво е направил, как са се развили нещата.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Във връзка с трета точка може да се разясни защо точно ползването на офшорна фирма може да бъде незаконно, ако офшорната фирма не плаща данъци върху печалбата си в България (обаче собственикът ѝ плаща данък върху дивидента в България) и как може да се тълкува тази част от закона:

Чл. 1. Този закон урежда облагането на:

(...)

3. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) печалбата на чуждестранните юридически лица от място на стопанска дейност в Република България или от разпореждане с имущество на такова място на стопанска дейност;

4. доходите, посочени в този закон, на местни и чуждестранни юридически лица от източник в Република България;

(...)

Чл. 2. (1) Данъчно задължени лица са:

(...)

2. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) чуждестранните юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в Република България чрез място на стопанска дейност, извършват разпореждане с имущество на такова място на стопанска дейност или получават доходи от източник в Република България;

(...)

Чл. 195. (1) Доходите от източник в страната, посочени в чл. 12, ал. 2, 3, 5 и 8, на чуждестранни юридически лица, когато не са реализирани чрез място на стопанска дейност в страната, подлежат на облагане с данък при източника, който е окончателен.

(...)

2. "Място на стопанска дейност" е мястото на стопанска дейност по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

5. "Място на стопанска дейност" е:

а) определено място (собствено, наето или ползвано на друго основание), посредством което чуждестранно лице извършва цялостно или частично стопанска дейност в страната, като например: място на управление; клон; търговско представителство, регистрирано в страната; офис; кантора; ателие; завод; работилница (фабрика); магазин; склад за търговия; сервиз; монтажен обект; строителна площадка; мина; кариера; сонда; петролен или газов кладенец; извор или друг обект на извличане на природни ресурси;

б) извършването на дейност в страната от лица, упълномощени да сключват договори от името на чуждестранни лица, с изключение на дейността на представителите с независим статут по глава шеста от Търговския закон;

в) трайно извършване на търговски сделки с място на изпълнение в страната, дори когато чуждестранното лице няма постоянен представител или определено място.

6. "Трансфер между място на стопанска дейност и друга част на същото предприятие" е всяко предаване на вещи, осигуряване ползването на нематериални блага, фактическо извършване на услуги или предоставяне на парични средства между място на стопанска дейност на територията на страната и друга част на предприятието, разположена извън територията на страната.

7. "Определена база" е:

а) определено място, чрез което чуждестранно физическо лице извършва цялостно или частично независими лични услуги или упражнява свободна професия в страната, като например архитектурно ателие, зъболекарски кабинет, адвокатска или друга кантора на консултант, офис на независим одитор или счетоводител;

б) трайно извършване на независими лични услуги или упражняване на свободна професия в страната, дори когато чуждестранно физическо лице не разполага с определено място.

8. "Пазарна цена" е сумата без данъка върху добавената стойност и акцизите, която би била платена при същите условия за идентична или сходна стока или услуга по сделка между лица, които не са свързани.

9. "Трансферни цени" са налице, когато в търговските или финансовите взаимоотношения между свързани лица са приети или наложени условия, различни от тези, които биха били приети между независими лица и които оказват влияние върху размера на печалбата и доходите им.

10. "Методи за определяне на пазарните цени" са:

а) методът на сравнимите неконтролирани цени между независими търговци;

б) методът на пазарните цени, където обичайната пазарна цена е цената, използвана в процеса на продажба на стоки и услуги в непроменена форма на независим партньор, намалена с разходите на търговеца и с обичайната печалба;

в) методът на увеличената стойност, при който обичайната пазарна цена се определя, като себестойността на продукцията се увеличи с обичайната печалба;

г) методът на транзакционната нетна печалба;

д) методът на разпределената печалба.

Редът и начинът за прилагане на методите се определят с наредба на министъра на финансите.

11. "Обособена част" е организационна структура, която може самостоятелно да осъществява стопанска дейност (магазин, ателие, кораб, цех, ресторант, хотел и други подобни).

Според тази дефиниция за "място на стопанска дейност", такова възниква при извършване на "дейност в страната от лица, упълномощени да сключват договори от името на чуждестранни лица" - т.е. ако лице, намиращо се в България сключи договор и в резултат на този договор възникне печалба, то тази печалба следва да се облага в България. А в случай, че този договор е за нещо, което не води до възникване на печалба - напр. за откриване на банкова сметка?

Изобщо как се разбира дали печалбата на чуждестранното юридическо лице е от място на стопанска дейност в Република България в случай, че платецът на дохода е в чужбина?
 
Последно редактирано:
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

(По-горе ми излезе съобщение за грешка, че има много символи, затова пускам още едно мнение.)

Предлагам да се дискутират законните възможности за използване на офшорна фирма с цел законно заобикаляне на бюрократичните пречки при правене на бизнес и на какви условия трябва да отговаря офшорната фирма за да не дължи данъци върху печалбата и водене на счетоводство в България, какви данъчни задължения има собственикът на фирмата (данък върху дивидента 5% и задължение за деклариране на собственост на фирмата в годишната данъчна декларация) и т.н.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Ето един въпрос възникнало след разговор с Кулинаря. Имам пейпал но никога нито съм теглил нито съм внасял пари в него - или само са ми плащали, или аз съм пращал пари на някого. На практика тези пари не са реални.

Та въпроса е трябва ли да правя накаква регистрация или трябва ли да се декларират при положение, че нито смятам да ги взимам нито да слагам още пари в акаунта.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Аз не разбирам много от счетоводство, за това ще задам въпрсите, които ме интересуват.
Ако някой въпрос е елементарен, пропуснете го.
Просто след като над 10 години не съм в Бг, предполагам много неща са се изменли.
Та ето и въпросите.
1) мога ли да преведа по пейпал в щатите за хостинг и да осчетоводя сумата като разход?
Пейпалът е вързан към фирмената сметка и е фирмен. Т.е. пейпал на търговец.
Трябва ли да плащам ДДС на тези суми - за регистрирана по ДДС и нерегистрирана по ДДС фирма. Интересуват ме 2-та варианта.

2) как стои въпросът с купуването на домейни в godady напр., пак с пейпал от фирмена сметка. Мога ли да ги мина за разход и трябва ли да им платя ДДС

3) получавам приходи от пейпал. Ситуацията е следната. Клиента плаща чрез Пейпал някаква услуга. Пепалът е фирмен. Кога трябва да се осчетоводи тази сума? Когато попадне на сметката или когато е получена в пейпал?

4) За този въпрос Иво ми беше дал информация в кореспонденция, между двамата, но честно казано се оказа, че не е точно така, както го мислихме. За това ще попитам пак с конкретен пример.
Фирмата се явява посредник за контекстна реклама на Яндекс (Яндекс Директ)
Имам договор и т.н, както си му е редът.
Аз купувам от Яндекс реклама, създавам си платежен документ в интерфейса и плащам от сметката си в България. Въпросът е следният. Трябва ли да платя ДДС на тази сума, която пращам в Русия?
Аз плащам реклмата без руското ДДС, системата автоматично ми приспада тази сума. Ако трябва да се плати, то задължително ли фирмата трябва да е регистрирана по ДДС или може да се плати от фирма, която не е по ДДС (тук става и кашата)

5) Покупка на софтуер - купувам софт от чужбина или поръчвам написването на някой скрипт, сайт, дизайн и т.н. в чужбина, плащам с банковата сметка или фирмения пейпал. Трябва ли да платя ДДС на сумата която е платена?

Ако се появят още въпроси, ще пиша :)

ДОПЪЛНЕНИЕ
Горните въпроси ме интересуват, както при сделки с ЕС, така и със САЩ и Русия.
Знам, че има разлика в различните случаи.
Надявам се да видите това допълнение.
 
Последно редактирано:
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Мен ме интересува в момента как и кои доходи мога/трябва да декларирам като съм физическо лице.
Видовете са:
- по сметка от едно физ. лице към друго физ. лице без никакви договори или каквото и да е
- по пейпал от българи, чужденци, афилиейт програми и всякакви други глупости, без никакъв договор или каквото и да е било
- от пейпал в сметката
- от адсенс преди да въведат еврото и Ирландията по уестърн юнион

Общо взето всичко което може да се случи на едно физическо лице в мрежата :D
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Иво, първо поздравления и благодарности за инициативата.

Мен ме интересува счетоводството при работа с 2Checkout.
Частично сме го обсъждали в тази тема но мисля, че ще е добре да го разнищим още.

Та, фирма предлагаща продукти и услуги главно на чуждия пазар и приемаща разплащане чрез 2Checkout.

За 2Checkout: различна е от PayPal, при регистрация посочваш URL, от който ще си предлагаш продуктите и услугите. Задължават те да обавиш 2checkout.com като "authorized retailer" т.е. аз се явявам доставчик на едро към 2checkout а те от своя страна продавачи на дребно на моите продукти и услуги. И по мои разсъждения, аз нямам никакви финансови взаимоотношения с крайният клиент, който получава продукта или услугата.
Така съм го разбрал и така си го прилагам от доста време, т.е: 2checkout превежда парите във фирмената ми сметка. За да ги осчетоводя по някакъв начин издавам фактура на 2checkout.
При издаване на фактури ползвам следните данни като получател. (Това са официалните обявени данни взети от техният сайт и TOS)
Име: 2ЧЕКАУТ.КОМ, Инч.
Град: Колумбус, Охайо 43228, САЩ
Адрес: 1785 О’Брайън Роад, Тел: +1 614 921 2449
МОЛ: Алън Хоумуъд

Та, правилно ли постъпвам? Ако не, как трябва да бъде?
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

При плащане на реклама в адуърдс, фейсбук и прочее, ако се плати с купон/ваучер, следва ли да се декларират сумите по тези реклами (ВОП), както е дали следва да се начислява ДДС?
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

В Закона за транслитерацията някои букви липсват - т.е. законът е предвиден само за случая когато се пишат на латиница български думи. Когато се налага обратното (да се пишат на кирилица думи от други езици, които ползват букви от латиницата) не е ясно по какъв начин това да става.

В такъв случай може ли в счетоводни документи и данъчни декларации да се пишат имена на фирми на латиница. Например думата "Corporation" как се пише (напр. имате акции от корпорация (напр. "ABC Corporation") и искате да декларирате това в данъчната си декларация) и защо?
 
Последно редактирано:
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

В Закона за транслитерацията някои букви липсват - т.е. законът е предвиден само за случая когато се пишат на латиница български думи. Когато се налага обратното (да се пишат на кирилица думи от други езици, които ползват букви от латиницата) не е ясно по какъв начин това да става.

В такъв случай може ли в счетоводни документи и данъчни декларации да се пишат имена на фирми на латиница. Например думата "Corporation" как се пише (напр. имате акции от корпорация (напр. "ABC Corporation") и искате да декларирате това в данъчната си декларация) и защо?

Това е по-скоро юридически въпрос. Надявам се Явор да има време да го проучи и да даде отговор.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Мен ме интересува следното:
В момента съм физическо лице и получавам пари от адсенс като такова.
Ако открия фирма, трябва ли да прехвърлям акаунта на фирмата или може да се осчетоводяват плащанията ми като физическо лице през фирмата.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

Горния въпрос може да се зададе и така: Може ли когато една фирма дължи пари на друга фирма, фирмата длъжник да ги преведе на сметката на физическо лице, но да се осчетоводят като приход на фирмата, която има да ги взима?

Втори въпрос: Може ли фирмата, която дължи парите да не знае, че ги дължи на тази фирма, на която ги дължи, а вместо това да си мисли, че ги дължи на физическо лице?

Предполагам, че на втория въпрос отговорът е "не", но не съм сигурен за първия. Обаче при положение, че фирмата, която дължи пари много добре знае на кого ги дължи, едва ли ще се съгласи да прати парите на друго лице.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

ще кажа каквото мога

едва ли някой специалист ше се наеме да отговори на всичко това, и то безплатно, на това счетоводителите му викат "висш данъчен пилотаж"

"А когато сметката в чужбина е банкова? Изобщо дължи ли се данък и трябва ли да се декларират приходи, които са изплатени в чужбина (в банкови или небанкови сметки извън ЕС), ако приходите от чужбина (извън ЕС) не преминават през границата на страната и ЕС?"
да, дали през фирма дали като физ лице, отговорът е ясен

"Новите закони за допълнителни данъци върху приходите/разходите от/към лица в офшорни зони ще засегнат ли получаващите дивиденти от офшорни фирми (ще трябва ли да плащат повече от данъка върху дивидента 5%)?"
нека първо излезе в държавен вестник после ще се анализира.това ми го каза счетоводител с повече от 10 год стаж (цитирам директно)

С какви документи трябва да разполагаме за да не ни обявят за "необяснимо богати" по смисъла на новите комунистически закони?
С каквото ти дават от адсенса

"Ако имате документи, но нямате свидетели ще ви отнемат ли имуществото "
не, дори да го направят в извънредни случай, това минава през съда.комисията само може да запорира

не могат да ти отнемат имушеството.най-просто схемата е следната.ако наистина се заядат здраво, те могат да пратят питане до другата държава (ирландия), и ако са ти чисти нещата всичко ще е наред(но след около 10 месеца, толкова трае едно запитване).

"напр. получавали сте пари от AdSense и разполагате като документи само с извлечение от банковата сметка и разпечатка на неподписан договор от сайта на Google AdSense"
пази си още и разпечатките от адсенсето и вс други онлайн неща"

"Неплащането на данъци не е незаконно във всички случаи..."
не съм много сигурен, винаги може да се изтълкува че полагаш труд.корпоративен със сигурност дължиш, за ДДС е вече по сложно.

"Може ли доход от афилиейт програми и продажба на реклама да се декларира като доход от чужбина?"
да и не.ако да и не плащаш осигуровки - то е малко рисковано.ако искаш да си сигурен плащаш осигуровки и си ок.

"Как следва да се постъпи, за да се декларират доходите при горните два случая, след като не можем да се регистрираме като самоосигуряващи се ...?"
може, може, стига сте се оплаквали и сте турсили оправдания да не плащате нищо и не е юридически казус, може да се действа и по указания от нап или да те регнат с нареждане на директора (поне преди беше така).не казвам че е проста работа, но става

това което може да се направи в КРАЕН СЛУЧАЙ е да се плащат само здравните и да се декларра като "други доходи" (само 10%)

"Доколко указанията на НАП имат императивен характер? ..."
дълъг въпрос, по принцип в повечето закони има следните текстове "ако лице действа според инструкции от властта ДОРИ ДА СА НЕЗАКОННИ, то лицето е невинно" или нещо подобно, но пак зависи, по всеки кодекс е различно.значи моето мнение е че ако действаш на своя глава и ако наистина си 100% сигурен че можеш да го докажеш си ок.

"Във връзка с трета точка може да се разясни защо точно ползването на офшорна фирма може да бъде незаконно, ако офшорната фирма не плаща данъци върху печалбата си в България (обаче собственикът ѝ плаща данък върху дивидента в България) и как може да се тълкува тази част от закона:"
не съм спец по тази част, мога да ти кажа че спогодбите за двойно данъчно облагане са с предимство пред законите, там се крие отговора на въпросите ти (основно), но това си е сложен въпрос

"Та въпроса е трябва ли да правя накаква регистрация или трябва ли да се декларират при положение, че нито смятам да ги взимам нито да слагам още пари в акаунта."
зависи от случая, по принцип не си мисли че е 100 % невъзможно да ти ги намерят.трудно е но не е невъзможно, ако искаш да си чист ги декларивай, както си му е редът

"Просто след като над 10 години не съм в Бг, предполагам много неща са се изменли."
повечето въпроси не са свързани с бг, защото не си местно физ лице.съветът ми е да се обърнеш към адвокат или счетоводител в държавата където живееш или там където е регната фирмата ти (ако са различни), и в частност бг

"Мен ме интересува в момента как и кои доходи мога/трябва да декларирам като съм физическо лице."
всички облагаеми по зддфл или зкпо

"- по сметка от едно физ. лице към друго физ. лице без никакви договори или каквото и да е
- ..."
зависи дали дохода е облагаем, ако да - декларираш, ако не - не декларираш.ако си мислиш че данъчните нама да разберат, кое е облагаемо или не - лъжеш се.консултитай се с счетоводител.имаш договор със всяка афилиейтна преграма, и това е т нар - търмс ъф юз, която подписваш (макар и онлайн)

"т.е. аз се явявам доставчик на едро към 2checkout а те от своя страна продавачи на дребно на моите продукти и услуги..."
какви ли не схеми и тълкувания ще се измислят само и само да не се плащат данъци, не е така, не се гледа от къде минават парите, а за какво са и облагаеми ли са,
рисковано е да го правиш, особено за големи суми.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

"
Така съм го разбрал и така си го прилагам от доста време, т.е: 2checkout превежда парите във ..."
това си е грешка, на тях няма какво да им издаваш фактури, те са само посредник, и толкова, издаваш фактура на реалния човек, който стои зад превода.

"При плащане на реклама в адуърдс, фейсбук и прочее, ако се плати с купон/ваучер...?"
това е въпрос за счетито ти, за ддс, - не , това беше действително така (макар и малко хора да го знаеха, вкл и данъчни), до 1 ян 2010 год, но сега не е така

"В такъв случай може ли в счетоводни документи и данъчни декларации да се пишат имена на фирми на латиница. Например думата "Corporation" как се пише (напр. имате акции от корпорация (напр. "ABC Corporation") и искате да декларирате това в данъчната си декларация) и защо?"
май може, аз така прявя и досвга съм нямал проблеми, но знае ли човек???

"Ако открия фирма, трябва ли да прехвърлям акаунта на фирмата или може да се осчетоводяват плащанията ми като физическо лице през фирмата."
не знам точно, мисля че може но не е желателно, даже силно нежелателно бих казал.ако сумите не са големи бих те посъветвал да започнеш на ново.

"Горния въпрос може да се зададе и така: Може ли когато една фирма дължи пари на друга фирма, фирмата длъжник да ги преведе на сметката на физическо лице, ...?"
може разбира се , но казусът не такъв както го представяш.тук става въпрос за свързани лица, пазарни условия о др, които са нежелателни.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

"
Така съм го разбрал и така си го прилагам от доста време, т.е: 2checkout превежда парите във ..."
това си е грешка, на тях няма какво да им издаваш фактури, те са само посредник, и толкова, издаваш фактура на реалния човек, който стои зад превода.
Уточнения за 2Checkout.
2Checkout не е посредник а препродавач (Authorized Retailer - Оторизиран Търговец на дребно) . Аз съм длъжен да ги обявя като такъв от сайта, от който продавам. Аз съм доставчик (supplier) към 2Checkout а те са продавачи на дребно на моите продуктит и услуги.
 
Последно редактирано:
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

да разбирам

има значение дали продаваш електронни или физически продукти, тъй като по смисъла на ддс едните биха могли да се тълкуват като услуга, а не търговия.не съм специалист, но бих ти препоръчал да се консултираш със счетоводител или в нап (там дават безплатни консултации)

бтв - по добре продавай с пейпал - ще спечелиш повече клиенти, защото хората му вярват повече.
 
Re: Въпроси за tax day на 22 януари

виж с тези не съм работил, но като се замисля принципно би трябвало да има 2 варианта.

- ако те ти искат фактура, тогава няма мърдане, издаваш им на тях, и вероятно те ще издадат фактура на крайния клиент

- ако те не искат, то тогава си издаваш на крайния клиент

просто зависи как са устроени, питай ги.
 

Горе