SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

КЗП и контактни данни на сайт

Re: КЗП и контактни данни на сайт

Ето го и тълкуванието на проблема. Потърсих в съответсвие с кои европейски директиви е изготвен ЗЕТ - отговорат е директива 2000/31 "Certain legal aspects of information society services, in particular electronic commerce, in the Internal Market directive"

В нейното тълкувание освен определението за услуги на информационното общество е пояснено и какви точно услуги се включват. Обърнете внимание на последния ред където е посочено, че уебсайтове без комерсиално съдържание (т.е. не печелещи от съдържанието) НЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ в регулациите на тази директива - т.е. това потвърждава тезата, че ако не предлагате "Рекламни карета" по сайтовете си, КЗП няма да ви закача, а дори и да ви закача не вярвам да има правно основание за това.

Цитата:


For the purposes of these Regulations “Information Society Services” are “any service normally provided for remuneration, at a distance, by means of electronic equipment for the processing (including digital compression) and storage of data, and at the individual request of a recipient of a service.

This covers a wide range of economic activities that take place online, including selling goods online, as well as video on demand and services consisting of the transmission of information via a communication network, providing access to a communication network, hosting information provided by a recipient of the service or providing commercial communications by e-mail. However, the use of e-mail or equivalent electronic communications (e.g. by persons acting outside their trade, business or profession, including their use for the conclusion of contracts between such persons) is not an information society service e.g. personal e-mail exchanges or a website with no commercial content would not be covered by these Regulations.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Да де, ама съглси се, тъпо е да си даваш контактните данни, щом си сложил гугъл каренца.

Това ми напомни как някаква юзърка ми се жалваше, че на сайта ми имало реклама, на сайт за тест, в който попълваш килограми и режим на хранене и за да ти даде отговор, трябва да пратиш СМС от 5 лева. Ужасно трудно ми беше да й обясня, че показващите се реклами не зависят от мен. Тя и не разбра, де.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Да де, ама съглси се, тъпо е да си даваш контактните данни, щом си сложил гугъл каренца.

Това ми напомни как някаква юзърка ми се жалваше, че на сайта ми имало реклама, на сайт за тест, в който попълваш килограми и режим на хранене и за да ти даде отговор, трябва да пратиш СМС от 5 лева. Ужасно трудно ми беше да й обясня, че показващите се реклами не зависят от мен. Тя и не разбра, де.

Разбирам те напълно, ни нито аз съм измислил директивите, нито съм по-голям от EC за да ги променя. Директивата дефинираща понятието "услуги в информационното общество" съществува още от 22 юли 1998 ( EC 98/34) като по-късно е изменена от директива EC 98/48. През 2006 сме били длъжни да се съобразим с това като бъдещ член на Евро съюза. Проблема в БГ е, че хората интерпретират закона грешно и го използват за "Законна нелоялна конкуренция" - т.е. на вуте да му е зле, не на мен да ми е добре.

Сигурен съм, че юристите на БАЕТ ще вмъкнат нещо по въпроса.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Или недей да правиш сайтове, които са под юрисдикцията на българското законодателство.

Винаги съм се чудел как се определя дали един сайт попада под юрисдикцията на дадено законодателство след като Интернет няма граници.

1. Прави се от българи?
2. Хоства се в България?
3. Има домейн завършващ на .bg.
4. На български е.
5. Представя услуги на българи.
6. Каквото се сетите още.

По принцип в държавите, където има практики и разбират какво е Интернет има и съответните регулиращи актове.

Пример - не знам защо но в САЩ онлайн залаганията са забранени и много букмейкъри не дават достъп до ИП-та от САЩ. Това е конкретна практика и отговарят там на някакви закони в САЩ. Ама САЩ е САЩ все пак. Докато за България и нейните закони, едва ли някой е чувал и го е еня.

Щото проблема се решава много лесно като хостнеш в Хонг Конг или в Русия. Ще ти хванат следите другия път. ;)
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Вече започнах да си оправям сайтовете спрямо правилата. Голяма играчка си е, особено когато имаш много. Само на един няма как да ме накарат да си напиша нито името, нито данни за контакт, така че Private Whois + А record по IP.

И въпреки всичко от опит знам, че за българския съд Интернет е едно "фантазийно пространство" и едва ли нарушение от такъв вид може да бъде издържано в съда. Прекалено много дефиниции липсват.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Това получих от mobio

Информация, която трябва да включите на сайта си. - 2010-03-25 15:42:25
Уважаеми партньори,

Искаме да Ви напомним, че според разпоредбите на Закона за защита на потребителите сте длъжни на видно място в сайта си да включите информация за Вашето име или името на фирмата, която предоставя услугите на сайта, телефон и емейл за връзка. Също така задължително е цената за изпращане на SMS да бъде упомената с всички включени данъци и такси - т.е. цената на SMS-а трябва да бъде упомената с включен ДДС.

Повода за това съобщение е информация от наши партньори за проверки на техните сайтове, извършвани от Комисията за защита на потребителите.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

@vstoykov


А за това, че изпълняват закона съм съгласен. Но конституцията на Република България гласи, че всеки е невинен до доказване на противното. Това че аз съм правил сайта, и съм регистрирал домейна и собственика на сайта не си е променил домейн инфото не доказва нищо. Опитах се най-учтиво да обясня на въпросната държавна служителка (чиято заплата плащам аз и другите данъкоплатци), че това не доказва, че имам нещо общо със въпросния онлайн магазин, но тя ми каза "Съмнява ме тази работа". Че аз имам сигурно над 50 домейна на мое име... утре някой ще тръгне да продава нещо из някой от форумите ми и какво аз ли трябва да го отнеса? Казах й също, че утре мога да регистрирам един домейн на името на КЗП с тяхният адрес и техните телефони и тя ми каза пак "Съмнява ме тази работа да е възможна" :D Ама не искам да се заяждам, иначе им е бедна фантазията - за смях ще ги направя...

Трябва да има някакви рамки - ДА! Безспорно съм ЗА, но тези изисквания да ги мисли някой канцеларски плъхок, дето и халхабер си няма от интернет и електронна търговия е смешно...

И пак казвам, ако ви съставят акт 100% обжалвайте, защото ако се премирите един вид се признавате за виновен! А доколкото си спомням живеем в демократична страна. А и представете си ако сведете глава и мирно си платите акта след 1 месец да направят нова проверка и да излезе пак вашето име - тоя път ще бъде максимума, не минимума!

И понеже доста от вас се интересуват акта в какъв размер е ще споделя че акта за физически лица е в размер от 100 до 1000 лева. И компетентната държавна служителка, която явно е мега, хипер, ултра, гига, тера специалистка в широките области ме посъветва да го си го платя, щото било все тая дали ще ги дам на адвоката си за хонорар или за акт, все съм щял да се овътря един вид...

Пази боже докъде я докарахме, вместо държавата да помагат на тия дето си плащат данъците и гледат да се легализират, да ми перунтът актове няма да се разберем.

Лятото имах възможността да остана да живея и работя в Лос Анжелес, а аз се върнах тука в тая псевдо държава дето всеки разбира от всичко... и за какво да ми пишат актове затова, че не продавам наркотици, не убивам, че не точа ДДС, че нямам проститутки, а гледам по честен да преживявам...


По същия начин на база хуис се опитва да глобят и наш потрбител и то само за данни от хуиса понеже хостинга му не е в България, че продавал хербалки а става въпроса за афилейт програма тои нищо не продава. Тотално са им объркани понятията обаче си ти пишат акт и после трябва да го обжалваш в съда където ще падне както става с 95% от актовете

но всяко деиствие си има противодеиствие и сега всички си смениха хуиса на афилиейт саитове с данните на афилейт програмата за която са ползвани...

малоумна работа ... съмнявало ги че става... е това е да живееш в бг
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Време е да се понадигнесм и преборим с институциите, които ни мачкат и дерат с безумните си изисквания и закони, които сами те не знаят как да тълкуват.

Според тълкуването на Комисия за Защита на Потребителя (КЗП) (http://www.kzp.bg/download.php?mode=fileDownload&p_attached_file_id=159) на Закона за Електронна Търговия (ЗЕТ), няма значение дали извършваш електронна търговия ако предлагаш услуга "на информационното общество" подлежите на санкции ако не сте спазили изискваният по член 4 от ЗЕТ.


Друго нещо, което е непонятно за мен, като закона е от 2006-та какво са правили 4 години, докато са яли парите ни от данъците, да им приседнат дано!

И така какво ни остава да се примирим и да си плащаме актчетата от по 500-1000 лв. или да се обединим и да се защитим.


Какво предлагам аз, да ги съсипем от жалби, което можете да направите онлайн на адрес:
http://www.kzp.bg/index.php?mode=sendComplaint&document_id_header=48&document_id_office=26

Идеята е да подберем сайтовете на популярни offline медии като телевизии, радио станции и вестници, които не покриват изискванията на споменатият закон.

Само тези медии имат финансовата сила да се възпротивят и преборят с плъховете заели държавните позиции в споменатата институцията.

Трябва да търсите липсващи в техните сайтове следните данни:
Чл. 4. (1) Доставчикът на услуги на информационното общество е длъжен да предоставя безпрепятствен, пряк и постоянен достъп на получателите на услугите и на компетентните органи до следната информация:
1. името или наименованието си;
2. постоянния си адрес или седалището и адреса си на управление;
3. адреса, на който упражнява дейността си, ако е различен от адреса по т. 2;
4. данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща, за осъществяване на пряка и навременна връзка с него;
5. данни за вписване в търговски или друг публичен регистър;
6. информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му, когато тази дейност подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим;
7. когато осъществява регулирана професия - информация за камарата, професионалния съюз или организацията, в която доставчикът членува или е регистриран, професионалното звание и държавата, в която то е предоставено, както и препратка към приложимите разпоредби относно правото на упражняване на занаята или професията и указания за достъпа до тях;
8. съответно указание, ако е регистриран по Закона за данък върху добавената стойност;

Аз хвърлих едно око на сайта на BTV, в който също не са публикували тези данни спазвайки закона, но открих някакъв документ в сайта им мисля, че беше някакъв отчет, в който явно трябвало да ги споменат и поради тази причина имат шанс да им се размине, но нищо не губим и за тях да изпратим жалба.

NTV например и другите сайтове на останалите канали в групата им нямат например публикувани никъде данни от алинея 8.

Който е ЗА, може да пусне по една (или повече) жалби.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Аз ще ти кажа какво са правили 4 години - не са били обособени като отделно звено, т.е. били са под шапката на друго ведомство. За първи път откакто пребивавам във този форум да съм съгласен с написаното от теб на 1000%
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

@bgkulinar
Здравей.
Не ми стана много ясно само как точно това ще помогне? Няма ли просто да ги глобят, а те да си добавят тези данни след това? Или ще очакваме те да се противопоставят някак? (Не влагам подтекст или ирония или нещо друго във въпросите си, просто питам)
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Не ми стана много ясно само как точно това ще помогне? Няма ли просто да ги глобят, а те да си добавят тези данни след това? Или ще очакваме те да се противопоставят някак?
Аз лично очаквам те да се противопоставят, а не тихомълком да си платят глобите. Освен това са медии, ще вдигнат шум до небето, па макар и за 500 лв.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Какво е името на фирмата Би Ти Ви? На сайта им навсякъде пише само "bTV", което ми се струва нарушение на закона. Това не може да е името на тяхната фирма! Например фирмата на Пешо се казва "Пешо ЕООД", а не "Пешо" - т.е. правната форма би трябвало да се пише (според кой закон?).

В закона пише, че трябва да напишат "името или наименованието си". Какво значи това? Каква е разликата между име и наименование (в смисъл има ли дефиниция в закона за това)?

В същност намерих в долната част на сайта с дребни букви "Balkan News Corporation". Това ли е името на тяхната фирма? След ровене в Уикипедия установих, че името на фирмата е:

Наименование: "Болкан Нюз Корпорейшън" ЕАД
ЕИК по БУЛСТАТ: 130081393
№ от НДР: 1220130858

Източник: http://www.connect.bg/directory/BGSF000011/

Мисля, че не са написали достатъчно точно наименованието си.

Във whois на сайта им пише "Balkan News Corporation AD", което е очевидно грешно.

Не виждам и къде са написали "данни за вписване в търговски или друг публичен регистър;". Това предполагам, че значи БУЛСТАТ.

Това е информацията за фирмата според търговския регистър:
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Според ТЗ фирма е наименованието под което търговецът извършва дейност, докато бТВ е търговска марка. Но не само тази сайт е в нарушение. Нова ТВ, вестниците 24 часа, монитор, новинар, сега и мнооооого други.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Стига сме се чудили ами да действаме!
Аз сега пускам жалба за ntv, така че друг да не пуска за тях :D
Докладвайте кой за кой сайт е пуснал, за да не се дублираме.
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Какъв е смисъла от всичко това ? След поста на БГКулинар човек може да си помисли, че са те глобили за това и искаш да си го върнеш :)
Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Какъв е смисъла от всичко това ? След поста на БГКулинар човек може да си помисли, че са те глобили за това и искаш да си го върнеш :)

Проблема е с двойния стандарт при тълкуванието на закона - т.е. едни ги задължават, че и ги глобавят, а други не....
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

За мен проблема не е в дойният стандарт, а че това изобщо се случва, това са пълни глупости, според този закон и тълкуването, което правят от КЗП всяко хлапе, което имат сайтче трябва да публикува ЕГН-то и адреса си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Re: КЗП и контактни данни на сайт

Стига с това ЕГН - в повечето случаи не се изисква публикуването му. Изискванията за физически лица са съвсем други: име, адрес, телефон, електронна поща, БУЛСТАТ (ако има), регистрация по ДДС (ако има), професия (ако има) и т.н.:

1. името или наименованието си;

2. постоянния си адрес или седалището и адреса си на управление;

3. адреса, на който упражнява дейността си, ако е различен от адреса по т. 2;

4. данни за кореспонденция, включително телефон и адрес на електронна поща, за осъществяване на пряка и навременна връзка с него;

5. данни за вписване в търговски или друг публичен регистър;

6. информация за органа, осъществяващ контрол върху дейността му, когато тази дейност подлежи на уведомителен, регистрационен или лицензионен режим;

7. когато осъществява регулирана професия - информация за камарата, професионалния съюз или организацията, в която доставчикът членува или е регистриран, професионалното звание и държавата, в която то е предоставено, както и препратка към приложимите разпоредби относно правото на упражняване на занаята или професията и указания за достъпа до тях;

8. съответно указание, ако е регистриран по Закона за данък върху добавената стойност;

9. друга информация, предвидена в нормативен акт.

Само ако е регистриран по БУЛСТАТ (точка 5!) се публикува съответния номер, който е идентичен с ЕГН-то (т.е. това значи, че на практика има изискване за публикуване даже и на ЕГН в някои случаи!)
 
Последно редактирано:

Горе