Създадох имидж на голяма фирма преди фирмат
Създадох имидж на голяма фирма преди фирмат
Бях обещал да споделя моят опит с бизнес-ангелите. Това се случи преди около 10 години, малко след като излязох от казармата. Близък мои роднина, ми беше споменал за негов познат, които иска да инвестира известна сума пари в сферата на компютрите, цифровите технологии. В IT сектора като цяло.
Тогава все още млад, хвърчащ в облаците, с един приятел решихме, че може да направим фирма за уеб дизайн. Обсъдихме на бързо колко пари ще ни трябват, каква техника, персонал и т.н. Решихме, че сме готови и моят роднина ни уговори среща с инвеститора.
Срещата беше в София. Видяхме се с въпросния господин. Започнахме разговор и от дума на дума той хареса идеята ни. Накрая на разговора ни попита дали имаме бизнес план. Е, ние нямахме. Бяхме помислили за началния капитал, за разходите, за инвестициите като цяло. За приходи, за клиенти и за възвръщаемост, обаче и през ум не ни беше минавало. Логично не получихме парите. Човекът каза, че е видял в очите ни желание и хъс за работа, но само заради това не би вложил парите си в подобно начинание.
Не казвам, че това може да се случи на всеки или е утвърдено правило, когато търсите пари от такива рискови фондове или бизнес-ангели. Факт е, че без бизнес план, шансът ви за успех клони към нулата. Преди няколко години бях на първият “Startup” тук в България и там имаше човек, които работеше за такъв венчърен (рисков) фонд.
Накратко средствата там идват от различни пенсионни фондове, големи корпорации, банки, инвестиционни компании и т.н. Бизнес-ангелът пък е човек, които е натрупал голямо състояние до 35-40 годишна възраст и търси къде да вложи своите средства. С други думи купуваш бизнес или идея, реализираш/ развиваш я и след това я продаваш.
Най-често, ако се привлече такъв капитал, той е за срок между 3-10 години като фирмата ти се управлява от хора, предоставили парите. Те вземат крайните решения, те управляват на практика. Минава се през няколко етапа на развитие и в последния (този на зрелостта) може бизнеса да се продаде на други или да се изкупи от компанията.
Знам, че малко сухо звучи, но каквото и финансиране да търсиш ще ти трябва бизнес план. Има много добри варианти за стартиращ бизнес с пари от ЕС. Преди имаше и микро кредити от бюрата по труда, сега чух, че директно към банките се обръщаш.
За самият бизнес план. Има добри книги на пазара за това как се изготвя. Най-важното е не да напишеш добър или много добър бизнес план. Трябва ти отличен бизнес плана, за да получиш финансиране. Имаше някъде статистика, че 95 процента от стартиращите фирми се провалят след първата година, защото нямат бизнес план. Дори от собствен опит мога да кажа, че това важи не само за офлайн бизнеса. Трябва ти нещо, по което да следиш дари вървиш по правия път, дали си се отклонил от него и ако е така къде си допуснал грешки.
Малко се олях в писане, за това спирам. Надявам се да успееш и да намериш средства и да се развиваш в България.