Данъчно облагане реклама в Интернет

Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Там е работата , че не може кой както си иска да тълкува закона , нито пък даден законов текст се променя от нечии тълкувания и указания . То нали за това е закон, я .

Последно редактирано:

Не са. Липсва самото запитване.
Преслав Недев бе отправил едно в което тълкуването бе друго. Шантава държава.

редактирах предното си мнение, но май пак не се разбира точно въпроса

а ето то и това на Преслав Недев
в общи линии е същото, но все пак е друго запитване, ако се съди по изходящия номер
http://taxes.vedomost.info/dohodi-n...ernet-saitove-osashtestvyavana-ot-treti-litza

Нещата сякаш са се поизяснили и казусите понамалели 🙂 с последното което go6o78 е намерил .
Тълкуванията на НАП не означава, че са верни.

Тълкуванията на НАП не означава, че са верни.

Почти не означава. Верси са, докато не докажеш в съд, че не са.
Това е леко абсурдна ситуация, където ако НАП сметне, че си виновен, ти си виновен докато не докажеш противното.

Така е, но те разчитат, че няма да се стига до съд и в общия случай са прави.

За какво спорим не знам , каквото и да пише НАП , тези писания не ни задължават . Основанията са в законите , а не в указанията на НАП . Със следване на указания сами може да си създадем прецеденти и/или порочна практика .

Последно редактирано:

За какво спорим не знам , каквото и да пише НАП , тези писания не ни задължават . Основанията са в законите , а не в указанията на НАП . Със следване на указания сами може да си създадем прецеденти .

И какво от това? Прецендентите тук не са на почит 🙂

А не може ли да се мине рекламата като отдаване на площ /наем/ за реклама... Например от адсенс като се слагат рекламни зони - дефакто ти си даваш зоната под наем- а Гугъл търгува, посредничи- и ти дава наем поднякакво условие. Не знам дали го представих добре като идея... Ако на къщата си лепна реклама табела- трябва ли да регистрирам фирма за това?😎 ...

Знаете ли колко е акта или глобата или както там се нарича санкцията ако се получат без да си регистриран?

Чл. 178. Данъчно задължено по този закон лице, което е длъжно, но не подаде заявление за регистрация или заявление за прекратяване на регистрация в установените по този закон срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 5000 лв.

Чл. 179. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Регистрирано по този закон лице, което, като е длъжно, не подаде справка-декларацията по чл. 125, ал. 1, декларацията по чл. 125, ал. 2, отчетните регистри по чл. 124, декларацията по чл. 157, ал. 2 или не ги подаде в предвидените срокове, се наказва с глоба - за физическите лица, които не са търговци, или с имуществена санкция - за юридическите лица и еднолични търговци, в размер от 500 до 10 000 лв.

Стават все по-настойчиви (според мен заради предстоящото плащане), излиза на цял екран при логване.
Куцото в цялата ситуация е, че те навсякъде говоря само за валута (доста подвеждащо според мен), а никъде не казват в техните си обяснение, че дружеството по договора се променя, което е фаталното в случая.

В договора го пише, но едва ли са много хората, които ще го четат. И аз нямаше да го чета, ако не беше темата.

(г) “Google” означава Гугъл Айрланд Лимитид (Google Ireland Limited); дружество, учредено съгласно законите на Ирландия, с дружествен номер 368047, с основно място на дейност: Гордън Хаус, ул. “Бароу”, Дъблин, 4 (Gordon House, Barrow Street, Dublin, 4). ДДС номерът на Гугъл е IE6388047V.

В договора го пише, но едва ли са много хората, които ще го четат. И аз нямаше да го чета, ако не беше темата.
Така е, но ако не си се заглеждал преди с кого точно ти е договора е доста кофти номер, защото никъде не го споменават в списъка (хелповете) с промените.
Говорят за валути и не знам си какво, но никъде не е написано изрично, че се променя страна по договора (освен в самият договор, ако човек обърне внимание).

На тая голямата бяла страница го пише. 🙂
Преглед на Общите условия

За да актуализирате валутата в профила си, моля, прочетете и приемете преработените Общи условия по-долу. Научете какви промени са направени в Общите условия.

И като следваш линка ще видиш промените. 🙂

Не знам дали тука е мястото, ама от Гугъла пуснаха парите в Евро и идват от САЩ, Калифорния - както преди. 😉

Така, че не идва сумата от европейския им офис. Който се притесняваше да не се притеснява вече. 😉

Не е точно така. Парите може да идват от САЩ, Калифорния, обаче ги праща ирландската им фирма.

• Sender's information:
    • Google Inc.
      1600 Amphitheatre Parkway
      Mountain View, CA 94043
Обаче на statment of earnings пише:

Payment From:
VAT ID: IE 63 88047V
Google Ireland Ltd.
Gordon House
Barrow Street
Dublin 4
Ireland

Източник

Вероятно глупав въпрос, но.... с приятел, който е преводач на свободна практика поговорихме на кило ракия, и не ми се чака да изтрезнея до утре за да питам....

Та, той ми спомена за някакви хонорарни бележки, които му издават и декларира щом е на свободна практика и взима пари. Питането е на какво основание да си декалрирам парите от Гугъл, след като единственият документ, който получвам е бележката от УЮ и нищо друго? Според моя човек, след като нямам документ от Г, няма какво да декларирам... има ли нещо вярно в това твърдение или ракията ни е в повече. 😀

Последно редактирано:

Според моя човек, след като нямам документ от Г, няма какво да декларирам... има ли нещо вярно в това твърдение или ракията ни е в повече. 😀
А твоят човек ще ти плати ли глобата? Няма такова нещо като нямаш бележка - не плащаш. Тук съм описал точно как става.

Back
Горе