SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Една задачка!

Re: Една задачка!

Абе хора, ще умра от смях! Я вземете два еднакви балона единият пълен с хелии другият с вода. Еднакъв обем и форма - кой накъде отива оставам сами да решите.
А за G=mg смятам е ясно
 
Re: Една задачка!

това с вакуума го знаем, но той питаше за свободно падане на тела с еднаква форма и размери - следователно единственото различно трябва да е плътноста, щом има по-леко и по-тежко тяло, или аз бъркам някъде и не съм допрочел правилно????

Всъщност, точно така. Плътността се намесва при падане в атмосферата (с тоя вакум се обърках), където има триене, а в някои случаи и силата на архимед.
 
Re: Една задачка!

Леле не мога да повярвам, че тук толкоз грешни тези/отговори дадоха хора, имащи пряк досег до информационни технологии, математика...

Много е просто:
2 тела с еднаква форма и обем и различно тегло падат еднакво /без значение средата/
2 тела с различна /и еднаква/ форма и различно /и еднакво/ тегло падат еднакво в среда без съпротивление /вакум/

Теглото/масата не играе никакво значение.
Този спор ми е спечелил 3 баса /за съжаление с инженери/.

Браво на mathematician.

А това с хелия не го взимам на сериозно - то по тази логика една совалка тежи 250 тона, а се движи на горе, а една бира от килограм се движи на долу към пода на супермаркета... няма нищо общо с темата.
 
Re: Една задачка!

Хм, тоя спор съм го губил още преди да стана инженер, но научих правилния отговор.

И за да не е офтоп съвсем, ще преформулирам въпроса:

Изпращам два еднакви по форма, размер и хедъри мейла до мейла на КЗК и до Иво (примерно). Кой мейл ще падне първи под ударите на закона? :)
 
Re: Една задачка!

Е как да не е сериозно това с хелия? Нали масата нямала значение? Да не е хелий, нека да е водород :) Спазвам всичко условия - телата са с еднаква големина и форма, различна маса. Обори ме.
 
Re: Една задачка!

Ако се прави във вакуум, ще падат еднакво.
Ако се прави във въздух, по-тежкото ще падне първо.

(Ускорението на всички тела е еднакво, но скоростта се променя от триенето им във въздуха.)
 
Последно редактирано:
Re: Една задачка!

scoobydoo много си в грешка. Масата няма никакво значение в случая и ускорението не се променя /с изключение на местонахождението - полюси, екватори.../ - то е константа за всички тела.
cloxy не говорим за намеса от някакъв тип системи, осигуряващи сила обратна на G - двигатели, хелии, корди...

А като сме тръгнали в този хубав спор няма да е лошо да споделим кой какво е завършил - за да се знае на кой му е простено. :)


ПП Аз съм завършил гимназия "машиностроене" и все още незавършено висше "икономика".
 
Последно редактирано:
Re: Една задачка!

Триенето на телата(в този случай) се определя от тяхната форма, размера и от земното ускорение. Формата, размера и земното ускорение в този случай са еднакви затова триенето тук се пренебрегва (в смисъл еднакво е и за двете тела)!
Въпросът ми беше във формирането на формулата дали въобще масата има някаква роля? Понеже формата и размера са еднакви напълно. Без значение (според мен де) дали едното тяло е 100кг., а другото 50кг. върху тях действа G (земно ускорение). То е еднакво и за двата предмета. Т.е. ако масата няма значение двата предмета падат еднакво! А аз си мисля че масата няма значение, понеже върху 100кг. тежест G е 9,8 и при 50 кг. тежест G пак е 9,8. И от тук би следвало еднаквите по размер и форма тела с различна маса, щом еднакво се привличат от земята да падат еднакво. Може и да греша, не споря, но искам да разбера правилния отговор!
 
Последно редактирано:
Re: Една задачка!

Васко, има формула (математикът я е дал) в която теглото/масата не участва. Какво повече ти е нужно за оборване?

Скуби, за съпритвлението във въздуха има значение формата, а не средата. Т.е. и ти не си прав за извода си за въздуха.

Ако искате да се хванем на бас - вярващи (аз, матемтишъна и Алексер) срещу невярващи. Само не знам как ще повярвате на това, което пише в учебниците.

Аз - МГУ.
 
Re: Една задачка!

Ще дам друг пример за домашна проба, взимате аквариум с вода и две топчета едно от метал и едно от парафин. Парафина може и да не потъне в зависимост от температурата а металното съм почти сигурен че ще потъне. Ако има ентусиасти да го пробват и в халба с бира!
 
Re: Една задачка!

Май въпроса не беше дали падат еднакво - т.е. с едно и също ускорение, а кой от двата предмета ще стигне първи крайната точка - т.е. кой ще измине разстоянието от 6-тия до 1-вия етаж. Или пак се бъркам???? :(
 
Re: Една задачка!

Няма да паднат еднакво и за това е виновен въздуха. Или по-точн съпротивлението на въздуха.
Съпротивлението винаги действа в посока противоположна на движнието и след като се съгласявам че съпротивлениет действа с еднаква сила върху двата предмета логично е да забави повече предметът с по-малка маса и съответно той да пада по-бавно.
Начертайте си вектори с посоките на силите на един лист и ще разберете защ по-лекият предмет ще пада по-бавно.
Във всички теоретични постановки които са изложени по-горе и явно са четени от учебниците на знаещите ясно е споменато, че съпротивлението на въздуха се пренебрегва. А ако не се пренебрегва, колкото е по-голяма разликата в масите на двете тела, толкова по-тежкото ще пада по-бързо от по-лекото.

А за ученето съм учил в хуманитарна гимназия и икономически ВУЗ, но философските науки, физиката и математиката са ми слабост и хоби.
 
Re: Една задачка!

Май въпроса не беше дали падат еднакво - т.е. с едно и също ускорение, а кой от двата предмета ще стигне първи крайната точка - т.е. кой ще измине разстоянието от 6-тия до 1-вия етаж. Или пак се бъркам???? :(
Ако пуснем тези тела едновременно да падат от еднаква височина, то кое тяло ще падне по-бързо? - Това с по-голямата маса или ще паднат еднакво?
S1y, а не е ли едно и също дали ще паднат еднакво или с еднакво ускорение/скорост? Просто времето за падане зависи САМО и ЕДИНСТВЕНО от скоростта и земното притегляне, а ако намесим и съпротивлението и от формата, която в дадения случай е еднаква.

account-bg, по-добре смени физиката като хоби.
 
Re: Една задачка!

Ами не знам каква слабост и хоби са ти математиката, като в един пост написа поне 3 грешни неща. Най-фрапиращото е, че твърдиш че по-леките предмети "се облагат" с повече съпротивление, което е абсолютно грешно или се майтапиш.
Ако желаеш може да хванем облог, както и всеки който иска, че теглото няма значени - това ще ми е първият виртуален такъв.

Хайде лека нощ на всички и внимавайте с тестовете да не счупите някоя чаша.
Утре чакам желаещите за бас. :D
 
Re: Една задачка!

СВОБОДНО ПАДАНЕ НА ТЕЛАТА

1.Как падат телата?
Ако пуснем едновременно от една и съща височина тежко метално топче и леко перце, ще установим, че топчето се устремява по права линия вертикално надолу и бързо увеличава скоростта си. Перцето през това време се "поклаща" във въздуха и много по - бавно се спуска надолу. Тези наблюдения дават право на древногръцкият философ Аристотел да направи извода, че тежките тела имат свойството да падат по - бързо от леките тела. Минават векове, преди Галилей да обори това общоприето по онова време схващане. Галилей обръща внимание на факта, че телата падат във въздушна среда и въздухът оказва съпротивление на тяхното движение. Колкото по - леко е тялото и колкото по - голяма е неговата повърхност, толкова по - забелижимо е влиянието на въздуха. Ако пуснем едновременно от една и съща височина топка за тенис и лист хартия топката ще изпревари листа и първа ще достигне земната повърхност. Ако смачкаме хартията на топче, то ще падне почти едновременно с топката. Хартиеното топче има много по - малка повърхност от листа, затова съпротивлението, което оказва въздухът и движението му е по - малко.
Съпротивлението на въздуха оказва влияние на падащите тела.
Изводите, до които достига Галилей, могат да се обобщят по следния начин:
В отсъствие на съпротивление на въздуха всички тела падат към земята с едно и също постоянно ускорение, което не зависи от тяхната маса, форма, обем или плътност.
Такова движение се нарича свободно падане. Свободно падане в "чист вид" е възможно в безвъздушно пространство (вакуум). То се демонстрира със следния ефектен образ. В дълъг стъклен цилиндър се поставят метално топче и перце. Във въздушна среда топчето пада по -бързо от перцето. С помпа се изтегля въздухът от цилиндъра. Във вакуум двете тела падат едновременно.
а) Във въздушна среда топчето пада по-бързо от перцето;
б) във вакуум двете тела падат едновременно
2. Научен метод на Галилей
Галилей пръв осъзнава, че една научна теория трябва не само да обяснява вече наблюдаваните факти, но и да предсказва нови факти, които след това да се проверят експериментално. Научният метод на Галилей се състои в следното: от налюденията и опитите се формулират предположения, наречени научна хипотеза. Хипотезата съдържа нещо ново, което не може непосредствено да се извлече като извод от опита. С помощта на хипотезата математически (логически) се извеждат определени следствия, предсказват се нови факти исе проверяват експериментално. Експерименталната проверка на следствията превръща хипотезата в научен закон или теория. Научния метод на Галилей се проявява при проведеното от него изследване на падането на телата. Галилей предполага, че всички тела падат с постоянно ускорение. Това е неговата научна хипотеза. Чрез математически пресмятания получава следствие от хипотезата: изминатият от тялото при свободно падане (равноускорително движение) път s рабва да е правопропорционален на квадрата на времето t на падане (s~t2). Екперименталната техника по онова време не позволява непосредствено да се провери този извод. Затова Галилей го проверява косвено, като изследва движението на тяло по наклонена равнина.
По наклонена равнина се движи равноускорително.
Той взема дълга гладка дъска с улей и я закрепва под определен ъгъл спрямо хоризонталаната равнина. Пуска без начална скорост топче по улея и определя пътищата, които то изминава за равни интервали от време. Измерванията показват, че по наклонена равнина топчето се движи равноускорително. При увеличаване ъгъла на наклона топчето продължава да се движи равноускорително, но с по - голямо ускорение. Оттук Галилей прави извода, че свободното падане също е равноускорително движение, тъй като вертикалното движение надолу при свободното падане може да се разглежда като движение по наклонена равнина. По този начин опитът потвърждава основната хипотеза, че телата падат с постоянно ускорение.
3. Земно ускорение
Ускорението при свободно падане в близост до земната повърхност се означава с g и се нарича земно ускорение. То е приблизително равно на
g = 9,8 m/s2
Ако в началния момент тялото е в покой, свободното падане се извършва вертикално надолу по права линия. Направлението на вертикалната линия може да се определи с отвес - метален конус, завързан с конец. Продължението на отвесната линия преминава през центъра на земята.
Оставени без опора, телата падат вертикално надолу. Легендата разказва, че Галилей е демонстрирал свободното падане от наклонената кула в град Пиза.
За свободното падане са в сила законите за скоростта и пътя при равноускорително движение без начална скорост, в които трябва да се положи a = g:
v = gt; закон за скоростта
s = gt2/2 пътя при свободно падане
В някои случаи преди да започнат да падат свободно телата имат начална скорост. Тогава тяхната траектория може да не е права линия. Например хвърленият напред камък също пада върху земната повърхност, но се движи по криволинейна траектория.
Когато тялото има начална скорост, свободното падане може да се извършва по криволинейма траектория.
 
Re: Една задачка!

Добре де, след 4 страници бръщолевене, никой ли не излезе на терасата с 2 туби вода? Айде, че ми стана интересно... ако до 1-2 часа никой не е направил експеримента, аз се залавям.
 
Re: Една задачка!

Ами не знам каква слабост и хоби са ти математиката, като в един пост написа поне 3 грешни неща. Най-фрапиращото е, че твърдиш че по-леките предмети "се облагат" с повече съпротивление, което е абсолютно грешно или се майтапиш.
Ако желаеш може да хванем облог, както и всеки който иска, че теглото няма значени - това ще ми е първият виртуален такъв.

Хайде лека нощ на всички и внимавайте с тестовете да не счупите някоя чаша.
Утре чакам желаещите за бас. :D

Не виждам някъде да съм казал че съпротивлението е различно, а казах че ако една и съща сила (съпротивлението) действа върху предмети с различно тегло влиянието е различно.
Ако искаш нагледно да го обясня - ако Майк Тайсън удари мен с тегло 80 кг и някой друг с тегло 130 кг, с една и съща сила, аз с доста голяма вероятност ще отхвърча доста по-надалеч. В случая с падащите предмети съпротивлението на въздуха, което е ДЕЙСТВА С ЕДНАКВА сила за двата предмета, ще забави повече този с по-малката маса.
 
Re: Една задачка!

Значи проучих малко нещата и до колкото разбирам съм сгрешил в предния си пост :).

Оказва се че триенето на въздуха е еднакво за тела с различна маса.
Зависи само от неща, които в нашият случай са еднакви.
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20080427143450AAL2Ere

Така че излиза че щом началната им скорост, забавянето от въздуха и ускорението им са еднакви, то ще паднат за еднакво време.
(Става дума за тела с еднаква форма и размер, различна маса, във въздушна среда)

ЕДИТ: Всъщност пак не съм убеден. account-bg ме обърква :D. Може и да е прав. Още трябва да проуча.
 
Последно редактирано:
Re: Една задачка!

account-bg, най-после успях да разбера защо грешиш :)
Прав си че силата на триене на въздуха е еднаква, прав си че силата на притегляне е по-голяма при по-тежкото и до тук има логика да пада по-бързо по-тежкото, НО не вземаш под внимание факта че на по-тежкото тяло му трябва по-голяма сила за да се премести. Тоест нещата се уравновесяват перфектно и телата си падат еднакво, независимо че едното го дърпат по-силно (просто то повече се противи на тая сила :)).
Най-после да го разбера.
 

Горе