SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Данъчно облагане реклама в Интернет

Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Според моя човек, след като нямам документ от Г, няма какво да декларирам... има ли нещо вярно в това твърдение или ракията ни е в повече. :D
Ракията е в повече (лека завист) - Г. ти дава право да си разпечаташ тази бележка, така, че я имаш. А след като от Г. подадат и VIES декларацията ще я имат и в нашия НАП ...
Та на ракия само за жени и футбол :)
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Мислех, че някой ще създаде група във фейсбук по конкретния казус, но никой не се е решил още, може би защото няма да има смисъл!

Ако все пак искате да подкрепите идеята, може да се присъедините към групата http://www.facebook.com/group.php?gid=103124499724036
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Точно влизах с идеята да ви питам как по дяволите да разбера с кое представителство съм си сключил договора: с американците или с ирландците.

Щото ми излизат в адсенс едни "анекси" да ги наречем, според които съм се договорил с ирландците. Ама някак не ми се връзваше с тия долари, дето ги получавам.

Признавам, че ако не знаех за тази тема, щях да приема веднага анекса, но засега му давам "Питай ме по-късно".

И сега гледам тука какво пишете - те си променят страната по договора.

Според вас ако продължавам да му давам "Питай ме по-късно", какво ще стане?
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

ша пита ама до време, накрая ше стане или минаваш или чао
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

То защото не даваме гласност на нещата, затова сме на туй дередже.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

ИВО АПОСТОЛОВ каза:
Ако договорът Ви с Гугъл е с подразделението му в Ирландия, Вие сте длъжни да се регистрирате по ЗДДС, на база член 97а, независимо дали сте физическо или юридическо лице.
Иво, малко съм скаран с данъчните закони, може ли да поясниш и уточниш: чл. 97а, ал.2 ли имаш предвид?

Откъде правиш извода, че ако договорът е с ирландците, подлежим на задължителна регистрация? Т.е. с коя разпоредба се обосновава това твърдение?

Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.

(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.

(3) Данъчно задължено лице, регистрирано на основание ал. 1, се смята за регистрирано и по ал. 2 и обратното.

(4) За лицата по ал. 1 и 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.

(5) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

точно с това което си подчертал
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Ок, тогава:

Втори въпрос. Гугъл Ирландия данъчно задължено лице ли е по смисъла на ЗДДС?
Данъчно задължени лица

Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.

(2) (Изразът "както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус" е обявен за противоконституционен с Решение № 7 от 2007 г. на КС - ДВ, бр. 37 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

(3) Не е независима икономическа дейност:

1. дейността, осъществявана от физически лица по трудово правоотношение или по правоотношение, приравнено на трудово;

2. (изм. - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) дейността на физическите лица, които не са еднолични търговци, за осъществяваната от тях дейност, уредена в закон, по управление и контрол на юридически лица.

(4) Данъчно задължено лице е и всяко лице, което инцидентно извършва възмездна вътреобщностна доставка на ново превозно средство.

(5) Не са данъчно задължени лица държавата, държавните и местните органи за всички извършвани от тях дейности или доставки и качеството им на орган на държавна или местна власт, включително в случаите, когато събират такси, вноски или възнаграждения за тези дейности или доставки, с изключение на:

1. следните дейности или доставки:

а) (изм. - ДВ, бр. 41 от 2007 г.) електронни съобщителни услуги;

б) снабдяване с вода, газ, електроенергия или пара;

в) превоз на стоки;

г) пристанищни и летищни услуги;

д) превоз на пътници;

е) продажба на нови стоки, произведени за продажба;

ж) доставки, извършвани с цел регулиране на пазара на земеделска продукция;

з) организиране или провеждане на търговски панаири, изложби;

и) складова дейност;

к) дейности на организации за търговско осведомяване, рекламни услуги, включително отдаване под наем на рекламни площи;

л) туристически услуги;

м) стопанисване на магазини, столове и други търговски обекти, отдаване под наем на сгради, части от тях и търговски площи;

н) радио- и телевизионна дейност с търговски характер.

2. Доставки, извън тези по т. 1, които ще доведат до значително нарушаване на правилата за конкуренция.

(6) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данъчно задължено лице, което извършва и освободени доставки и/или доставки или дейности извън рамките на независимата икономическа дейност, както и данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на данък върху добавената стойност, са данъчно задължени лица за всички получени услуги.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Пичове и мацки,
Съвсем кратък ще бъда. Да разгледаме някои от нещата, първо за ЗДДФЛ, после за осигуровките, накрая за ДДС-то, където са по-ясни нещата.

1. ЗДДФЛ - да приемем следния най-често срещан вариант - не сте регистрирани като самоосигуряващи се, а работите някъде на трудов договор или никъде не работите, получавали сте пари по Уестърн Юнион като частни лица.

Въпросните суми се декларират в годишната данъчна декларация като "Други доходи". В приложението се попълва код 06, Гугъл и сумата. Тъй като едва ли пазите бележките, с които сте изтеглили парите от уестърн юнион, отваряте системата и гледате на коя дата са изпратени. Доларовата сума я обръщате в левовата на база централния курс на БНБ към съответната дата - харесвате си някоя от 3-то до 7 число от месеца, когато са дошли парите, а ако помните точната дата, кога сте ги взели - по съответния курс.
Ако работите на трудов договор, това е решението за миналата година.
Ако не работите никъде, трябва да направите изравняване на здравните осигуровки - задължението идва заради чл.40 от Закона за здравното осигуряване. Първо се започва от това изравняване, защото върху тези суми не се смята данък.

Какво може да се прави за напред. Има два варианта:
1. Ако имате малко сайтове, от които идват тези доходи, да оставите нещата по горния начин - други доходи, съответно никакви признати разходи.

2. Ако имате повече сайтове - регистрирате се като фрийлансъри, съответно осигуровки. Начинът на облагане какъв е -
Според мен това са авторски възнаграждения за използване на база данни по смисъла на Закона за авторското право и сродните права, а не продаване на рекламни услуги на Гугъл. В този случай имате признати разходи в размер на 40% от годишния доход, съответно върху останалите 60% изравняване на здравни и пенсионни осигуровки, и каквото остане - облагане с данък. Мотив - чл.1 точка "ж" от Стандартни общи условия на Google AdSenseTM Online. Т.е., вие не продавате реклама, Гугъл продават реклама. Вие просто предоставяте срещу възнаграждение място, където Гугъл рекламират. Това се отнася обикновенно и за другите системи изградени на този принцип, но все пак погледнете общите условия или договорите с които сте се съгласили. Ползването на това авторско съдържание не е търговска дейност

Имате и други платени услуги - например имате каталог, в който включването е платено, и получавате парите примерно по ПейПал - това вече е рекламна услуга, при която признатите разходи вече са 25%.

На въпроса дали всичкото това е "търговска дейност" по смисъла на Търговския закон - това не е в компетентността на НАП, а с тях се занимава Агенция по вписванията. Единственото, което данъчните могат да направят - само при ревизия, да решат да ви облагат като еднолични търговци. Има подобен текст в ЗДДФЛ, но не съм чул до момента да се е прилагал на практика. По важното е, че вие не можете предварително да декларирате доходи като еднолични търговци, ако не сте регистрирани като такива. Пък и не вярвам да има такива "луди"

Ето два примера:

- имате 4 - 5 сайта, от които си докарвате по стотина евро месечно или по-рядко, работите на друго място, съвсем стандартна работа, няма значение - в този случай, не е нужна голяма фантазия, да се докаже, че това е хоби, от които падат някакви пари...

- имате 60 - 70 сайта, от които идват няколко хилядарки евро на месец. Не работите никъде официално ;-) Повярвайте ми, и на мен ми е трудно да повярвам, че това е хоби ;-) - Вариантите са фрийлансър (свободна професия) или търговец, като според мен фрийлансър е по-изгодно (чл.2 от Търговския закон), освен ако не се налага да наемате допълнително хора да програмират, пълнят сайтовете и т.н. неща, които биха довели до прилагането на чл.1 ал.3 от ТЗ.

За осигуряването -
За миналата година - само изравняване на осигуровки, ако не работите никъде
За напред - по ваша преценка, според доходите които получавате - търговец, фрийлансър, като се започва от основа 420 лв.

За ДДС-то. Общо взето Иво го и е обяснил нещата. Едно само уточнение - на задължителна обща регистрация по ДДС, не подлежите, дори и милиони да идват от чужбина - САЩ, Австралия, Евросъюза. Разбира се, можете да се регистрирате доброволно, ако си заслужава, но имайте предвид, че после две години няма да можете да се дерегистрирате.

За специалната - 97а, отнася се само за Евросъюза. Като има една особеност - когато купувате софтуер, или поръчвате реклама в АдУърдс, нямате право да ползвате данъчен кредит, т.е., до 14 число на следващия месец след поръчката, трябва да платите ДДС върху фактурната стойност на покупката - купения софтуер (примерно от Малайзия) или за рекламата, която правите в Гугъл.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Това разбира се, ако покажете, че тези лицензи за софтуер са свързани за бизнеса ви. Вариантите за ДДС-то вързани с другият данъчен закон -

Вариант 1. - доходи от хоби, без необходимо присъщи разходи. Хобито ви е правене на форум за... готварски рецепти. Купувате лиценз примерно за Инвизибъл пауър борд - ДДС тук не се плаща, но продавача ви го продава с тяхното ДДС (ако има такова) - най-често срещан вариант - във фактурата или в "поръчката" да видите тяхната данъчна ставка, ако е с ДДС номер от евросъюза, а ако е щатска фирма, или няма да има ДДС, или те ще са регистрирани по ДДС с номер започващ с EU.

Вариант 2 - регистрирали сте се като фрийлансър или търговец - за покупката ви фактурират с ДДС = 0%, вие показвате за плащане 20% тук, и ги плащате следващия месец. Основанието е - купили сте софтуера за бизнес цели - най-често срещан случай - покупка на домейни, на хостинг, по-сложни - cpanel и т.н. лицензи - това е при положение, че имате регистрация по ДДС по специалния 97а, ако се регистрирате доброволно, ефективно внасяне няма да има на ДДС за тези покупки.

Кой вариант да изберем? Въпрос на планиране е, какви доходи имате от БГ и от чужбина. Например:

1. Програмист сте, като по-голямата част от доходите ви "на частно" са в БГ. Недостатък - в този случай при обща доброволна регистрация - ще трябва да слагате на вашите цени и БГ ДДС за българските клиенти - води до повишаване на цените с 20%.
Предимство - имате право на пълен данъчен кредит за всички покупки с ДДС, които са свързани с бизнеса - компютри, наеми, телефони и т.н.
При специалната регистрация по 97а - нямате право на данъчен кредит - плащате ДДС за всяка покупка от чужбина. Предимство - декларират се нещата само отнасящи се до чужбина, т.е. по-лека отчетност

2. Програмист сте, като доходите ви идват "изцяло" или 90% от чужбина. В този случай, като резултат, доброволната регистрация е за предпочитане, като ефект - счетито ще ви псува първите 6 месеца, защото излизате постоянно на легално "точене" на ДДС за разходите ви в БГ - наеми, телефони, покупка на компютри и т.н., за което имате фактури с ДДС.

3. Имате си два-три сайта с които си "чешете крастата", от които идват някакви парички, работите си другаде. За покупките - купувате като частни лица, ДДС не се дължи - за доходите от АдСенс -обсъжданата вече регистрация по ДДС и деклариране на сумичката. Ефективно ДДС за плащане или приспадане няма.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Между другото... ако има някои от вас, които си мислят нещо от рода: "Балсъмиммамата на данъчните, нищо няма да показвам за миналата година", само напомням, че от 1 януари 2009-та година влезе в сила Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане със САЩ, т.е., обмяната на данни между IRS (федералната данъчна служба) и НАП е много по-облекчена от преди това ;-)
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

pewslav,nedev, благодаря за информацията.

Колеги и един въпрос за Пейпал... тази година имам два превода към банковата си сметка от ПейПал акаунта си и докато все още не е време да се регистрирам по ДДС заради Адсенс, то изглежда е трябвало да го направя заради Пейпал.

Гледам, че европейското им дружество е регистрирано в Люксембург, но в банковата си разбивка не виждам от къде са дошли парите. Има само някакъв номер на наредител и нищо повече.

Освен това Пейпал е само посредник. Парите ми са от клиенти извън ЕС, но това едва ли мога да го обясня на съответните органи.

Някакви мнения по този въпрос?
 
Последно редактирано:
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Освен това Пейпал е само посредник. Парите ми са от клиенти извън ЕС, но това едва ли мога да го обясня на съответните органи.

Някакви мнения по този въпрос?
По-късно през годината ще имам практика с точно такъв случай (данъчното третиране). За сега е мътна и кървава.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Имаш ли някаква смътна представа как стоят нещата в момента? Конкретно ме притесняват тези два превода от началото на годината. Пейпал пеят ли на нашата администрация какво пращат насам и дали парите са от европейският им клон. Най-вероятно, да.

Банката не ме притеснява чак толкова, защото сумите са относително малки, а ако не бъркам, са длъжни да докладват суми над 5к.

Освен това парите може да са от мой познат или роднина и да използвам Пейпал вместо Уестърн, Мъниброкерс или подобни. Тогава единственият начин да се докаже, че са пари от трудова дейност е Пейпал да пращат пълни подробности за всичките ми транзакции в тяхната система. Което пак не доказва нищо, защото там се вижда, че някой си Джон Смит ми е изпратил $50, но за какво ми ги е пратил не се знае... Мътна и кървава, както казваш. :)
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Пращат ги от Люксембург. А самите PayPal (както и други компании) не контактуват с нашите данъчни, но има практики за обмен на данни между различните НАП-ове.

А относно подобен тип преводи, аз лично не се наемам да кажа каквото и да е мнение за сега. Защото е възможно (и няма да се учудя ако стане) НАП незнайно защо да приеме, че ПейПак е крайният получател на услугата (което пада в съд).

В момента се занимавам с подобен казус, но не очаквам развръзка скоро, защото НАП не са издали ДРА все още.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Какви са плюсовете/минусите ако: Закрия адсенс акунта и си отворя нова, на името на фирма?
Минуси за които се сещам аз: Нова регистрация и одобрение, чек вместо WU .
Когато съм с фирмен акаунт, трябва да издавам фактури за Google Ирландия при осребряването на чековете?
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Какви са плюсовете/минусите ако: Закрия адсенс акунта и си отворя нова, на името на фирма?
Минуси за които се сещам аз: Нова регистрация и одобрение, чек вместо WU .
Когато съм с фирмен акаунт, трябва да издавам фактури за Google Ирландия при осребряването на чековете?

+ ако се регистрираш доброволно (а не по 97а) по ЗДДС ще можеш да си вземаш ДДС-то от покупките (примерно хостинг, домейни - ако са от БГ фирми).
- ако правиш фирма специално за това - всички разходи свързани с фирмата.

Да, трябва да издаваш фактури на Гугъл Ирландия. Друг е въпросът, че те не държат да им ги пращаш.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

То и сега можеш да продължиш с чекове в долари. Въпросът е, че не е ясно кой ще е изпращачът, докато не получиш чек.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Имаш ли някаква смътна представа как стоят нещата в момента? Конкретно ме притесняват тези два превода от началото на годината. Пейпал пеят ли на нашата администрация какво пращат насам и дали парите са от европейският им клон. Най-вероятно, да.

Банката не ме притеснява чак толкова, защото сумите са относително малки, а ако не бъркам, са длъжни да докладват суми над 5к.

Освен това парите може да са от мой познат или роднина и да използвам Пейпал вместо Уестърн, Мъниброкерс или подобни. Тогава единственият начин да се докаже, че са пари от трудова дейност е Пейпал да пращат пълни подробности за всичките ми транзакции в тяхната система. Което пак не доказва нищо, защото там се вижда, че някой си Джон Смит ми е изпратил $50, но за какво ми ги е пратил не се знае... Мътна и кървава, както казваш. :)

PayPal са ти само посредник, нещо като виртуална разплащателна сметка. Представи си следната ситуация - работиш с клиенти от САЩ но имаш сметка в банка в Германия, като си трансферираш парите от една твоя сметка към друга (т.е. да речем от валутната ти разплащателна сметка в Германия към левовата ти разплащателна сметка в България) това не означава, че контргента ти е в рамките на ЕС.
 

Горе