SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Данъчно облагане реклама в Интернет

Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

От т.2 идва следния въпрос (или евентуално заключение :D ) - осигуровки плащам само за месеца, в който имам доход ( и се регистрирам по ЗДДС), в другите месеци не би трябвало да дължа нищо.
Така с 10% данък + здравна осигуровка съм горе долу съгласен, но и пенсионна... някак в повече ми идва.

И трети най-добър вариант, мангизите да се вържат със съществуваща фирма... но уви за сега нямам опция.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Ами аз си ги внасям, т.е. фирмата, където работя си ме осигурява както трябва.
Тоест остава само данъка + евентуално пенсионни (които са спорни нали..)? :)
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Аз съм от тези, които са на мнение, че социалните (пенсионните) не трябва да се плащат. Първите две страници сме спорили с Иво и не сме достигнали до консенсус. Факт е, че съм подавал ДДС и ВИЕС декларации без да съм осигуряван социално.

Относно дерегистрацията - мисля, че е по-лесно да подаваш нулеви ДДС декларации, вместо да се регистрираш и дерегистрираш на периоди. Поне ще отнеме по-малко време и нерви.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

1. Задължително ли е да се осигурявам? (здравно/пенсионно)
2. Мога ли да се регистрирам/отрегистрирам на няколко месеца (така или иначе не си пускам плащания постоянно...) и така да си спестя празните ВИЕС тъпотии и прочее? Т.е. регистрирам се, идват мангизите, оправям си декларациите, отрегистрирам се и така докато има доход. :D

1. Много е спорно. Здравно със сигурност. За социалните осигуровки има различни мнения.
2. Мисля, че да.

1. Здравното осигуряване се дължи от всеки и няма нищо общо с член 97. Ако обаче лицето е отписано от ЗО на основание Чл. 40а от ЗЗО може ли да подава VIES декларации в България?

2. Ако подаваш онлайн декларации няма мн проблеми. Принципно месечното отчитане не е част от евро директивата. Примерно в Испания се подава декларация 4 пъти годишно.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Аз викам да регнем една офшорка и да не се занимаваме с глупости.

И никакви регистрации, никакви данъци, никакви декларации, никакви здравни, никакви пенсионни. Подаваш една годишна декларация и плащаш 2-5% и си готов.

Гибралтар е една добра идея, като се замисля.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Ако обаче лицето е отписано от ЗО на основание Чл. 40а от ЗЗО може ли да подава VIES декларации в България?
А ЗЗО какво общо има с ВИЕС декларациите? Те се подават при вътрешно общностна сделка.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=11693

Това е по темата.

Впечатление правят 2 мнения

Доколкото разбрах днес, регистрацията била само за VIES, а не изцяло по ЗДДС. Човекът не трябвало на начислява ДДС, нито имал право на данъчен кредит, но трябвало за тези пари да подаде VIES декларация. Текстът не бил от 01.01, а важал от 2008, но сега с декларациите за ДОД за 2009 почнали данъчните да виждат кой е имал през 2009 приход от страна в ЕС и да глобяват за неподаването на VIES. Вече по места инспекторите как си тълкуват и дали не дрънкат и за пълна регистрация по ЗДДС, не мога да коментирам, защото ми е ясно, че всеки тъпак може да измисли нещо да търси. Нямам идея какво ги бърка тоя VIES, между другото. Все едно да пръднеш трябва да подпишеш документ в 2 екземпляра, но поне не е чак толкова страшно, колкото звучи в първия пост по темата.

Колеги,
Извиниявайте, но се изказвате ужасно неподготвени и голяма част от написаното са откровени глупости!!

Първо чл.97а от ЗДДС не е приумица на Дянков и неговото министерство, а имплементиране в местното законодателство на чл.214 от европейската ДДС директива. Цитирам: "Member states shall take the measures necessary to ensure that the following persons are identified by means of an individual number...(e) every taxable person established within their respective territory who supplies services within the territory of another Member State for which VAT is payable solely by the recepient pursuant to Article 196"

Разпоредбите на Директивата са задължителни за държавите членки т.е. не става въпрос за местна приумица.

Нещо повече, ефектът от горната разпоредба е точно обратен, на това, което коментирате. Пояснявам: от началото на 2010 г. в цялата европейска Общност се извърши реформа в ДДС системата, целяща опростяване на правилата. По-голямата част от услугите (с някои специфични изключения) следва да се облагат там, където е получателят т.е. къдете се черпи реална изгода или услугата се "консумира".

С други думи, ако български преводач прави превод за френска фирма, услугата се "консумира" във Франция и следва да бъде обложена за ДДС цели там, а не в България. Това става чрез механизма на ДДС саминачисляване т.е. получателят на услугата издава протокол, с които си самоначислява дължимия данък, и ако има право на данъчен кредит, го ползва още съшия месец т.е. нулев кеш ефект. За да се следи спазването на тези принципи обаче, е необходимо извършителите на услугите (фирми и/или физически лица) да се регистрират за ДДС цели и да отчетат извършената от тях дейност по европейската VIES система. По този начин се подава информация към адмиинистрацията в държавата членка на получателя на услугата и може да се провери дали получателят е изпълнил задължението за самоначисляване. Пак повтарям, в общия случай ДДС за услуги с междинароден елемент се дължи от ПОЛУЧАТЕЛЯ на услугата, а не от нейния ДОСТАВЧИК.

Ако може да обвиняваме в нещо приходната администрация, това е в некомпетентност (by default) и в това, че промяната не беше огласена достатътчно, за да даде възможност на физически лица, извършващи епизодични услуги, да са наясно с новите си задължения. Но като цяло, идеята на новата разпоредба е не да обложи допълнително малкия бизнес в България, а да допринесе за по-голяма отчетност и прозрачност при извършването на услуги с международен елемент в рамките на Общността.
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

някой работил ли е с smowtion.com
дали са тези адреси за връзка
* Buenos Aires:
* Barcelona:
* Mexico:
* Miami:

Искаха само потвърждение, че не работя и нямам бизнес в САЩ
и с тях ли нещата стоят като с Адсенс рег. по ДДС. То е хубаво, че имат задържане на чека, но все пак да се информирам
 
Последно редактирано:
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

да благодаря

Но така и ненамерих в сайта им къде е регистрирана фирмата
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Здравейте, искам да попитам нужно ли е да се декларират доходите, получени през paypal например и след това от paypal изпратени в банковата сметка ?
 
Re: Данъчно облагане реклама в Интернет

Аз викам да регнем една офшорка и да не се занимаваме с глупости.

И никакви регистрации, никакви данъци, никакви декларации, никакви здравни, никакви пенсионни. Подаваш една годишна декларация и плащаш 2-5% и си готов.

Гибралтар е една добра идея, като се замисля.

Обикновено офшорната фирма има задължение да плаща само някакви малки държавни такси в съответната държава, където е регистрирана (независимо от размера на приходите).

Обаче собственикът на фирмата дължи данъци в България (ако е български гражданин и пребивава през повечето време в България). Данъкът, който плаща е 5% (данък върху дивидента). Има и изискване за деклариране на фирмите, които притежава в чужбина (задължително се декларира независимо дали получава дивидент или не).

Обаче има една особеност при доставка на услуги като уеб хостинг на клиенти от ЕС. Офшорната фирма* трябва да направи една регистрация в държава от ЕС по избор и там да плаща ДДС-то когато продава уеб хостинг на клиенти, които не плащат ДДС в държавата си (защото нямат такова задължение). Когато офшорната фирма* продава уеб хостинг на лице, което плаща ДДС в държавата си няма нужда офшорната фирма* да се регистрира и плаща ДДС. Затова някои доставчици на уеб хостинг принуждават клиентите си да сключат договор, в който пише, че клиентът е задължен да плати данъка върху потреблението в държавата си (т.е. ДДС-то). По този начин клиентите нарушават закона вместо доставчиците на услуги (обикновено доставчиците на уеб хостинг са фирми регистрирани в САЩ или офшорни зони).

* В контекста на горния абзац наричам офшорна фирма всяка фирма, регистрирана извън ЕС. В другите абзаци офшорна фирма означава общоприетото значение.

Подробности: Директивата за ДДС върху електронната търговия

Цената да притежаваш офшорна фирма и банкова сметка в подходяща държава е от порядъка на две-три хиляди първата година плюс една-две хиляди всяка следваща година. В този смисъл офшорката не ни спасява напълно от това "да не се занимаваме с глупости" (приемам, че глупости значи излишни разходи).

* * *

Вярно ли е, че данъци в България се плащат само, ако парите преминат границите на България? Например, ако си държиш парите в банкова сметка в Швейцария, САЩ, Кипър, Лихтенщайн ще платиш данъци само ако прехвърлиш парите в българска банка или ги донесеш в България? В този контекст напомням, че PayPal се намира извън България... А как стои въпросът с данъкът върху потреблението (ДДС) когато харчиш директно тези пари като си купиш примерно уеб хостинг от фирма в САЩ или Британските вирджински острови?

PayPal is headquartered in San Jose, California and its international headquarters is located in Singapore.

* * *

Нека разгледаме следната хипотетична ситуация. Собственик на фирма в чужбина решава на 25 декември да отиде на почивка някъде в чужбина. Там решава, че е време да си получи дивидента от фирмата си (регистрирана някъде в офшорна зона). Получава дивидента си в банковата си сметка в Кипър. Има дебитна карта, с която тегли парите (за удобство). С нея си плаща за почивката и остава две-три години на почивка с парите от дивидентите. Ще дължи ли данъци в България за парите, които е получил като дивидент и изхарчил в чужбина?

Горното ако работи ще е един чудесен начин за прецакване на държавата и нейните граждани, които са виновни за лошото място на държавата в индекса за икономическа свобода. Нали се сещате, че в условията на демокрация виновни са гласоподавателите (те имат възможност, гарантирана от закона, да направят своя партия, ако наличните партии не ги устройват).
 
Последно редактирано:

Горе