SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

данъци като физическо лице

Re: данъци като физическо лице

Според Валутният закон, статистика за сделки/преводи под 5000 лева не се води:



Счетоводителят ми съобщи същата сума за еднократен превод.

Това сигурно е така, но онова горе за 3000 го знам защото съм работил по проекта за АФР.
 
Re: данъци като физическо лице

Да, предполагам е така. АФР те порверява но това е по параграфа за тероризъм и т.н., както ти спомена, което май не те задължава да подаваш декларация за тези пари пред НАП и да плащаш данъци.

Оф, доста е объркано, от една страна си длъжен да подадеш декларация за всички получени доходи. От друга страна ако прихода ти е под определена сума, НАП не биват уведомени, че получаваш тези пари.

Опростено принципа на доказване на дължимите данъци е, че дадена фирма ги обявява като разход за покупка/услуга. След което получателят на парите за продадената стока/услуга декларира тези пари и кръгът се затваря.

В нашият случай външната фирма, от която си получаваме парите не уведомява НАП, че са ни изплатени тези пари. Ако е под 5 000 банката също не уведомява НАП. Така че данъчните няма от къде да получат информация за тези доходи.

Или греша нещо? ;D
 
Re: данъци като физическо лице

Не мога да разбера какъв ви е проблема да отделите 1 час на година и да подадете една калпава декларация.При това като дохода ви е малък нищо не дължите.

Мен осигуровките ме протесняват.Кажете с тях какво че правим.На последък чета по форумите че трябвало и осигуровки.Но не съм сигурен още.
 
Re: данъци като физическо лице

мен, не ме притеснява, но миналата година имам
$100 и няма да подавам. Осигуровки трябва според мен да се плащат, но аз си работя full-time и ми плащат на макс. осигурителен доход и това означава, че следващата година като подам декларация ще платя само 10% върху доходите от интернет. И няма да дължа нищо за осигуровки. Тук трябва дасе разбере дали това се води свободна професия и какви са нормативно признатите разходи
 
Re: данъци като физическо лице

"Тук трябва дасе разбере дали това се води свободна професия и какви са нормативно признатите разходи"

То точно това е важното.

Въпросът е да не се палщат осигуровки(за данъците проблеми няма, те си текат, а и има минимум).
 
Re: данъци като физическо лице

Имаш ли трудов договор за това, което правиш в Интернет? Регистриран ли си, като упражняващ свободна професия? Имаш ли регистрирана фирма за тази си дейност?

Ако не, мисля, че няма нужда от осигуровки.

Ако си вече осигурен също не си длъжен да плащаш осигуровки, понеже:

5. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп., бр. 119 от 2002 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;
 
Последно редактирано:
Re: данъци като физическо лице

За осигировките искренно се надявам да си прав.

Ако например даваш апартамент под наем, то мисля че не плащаш осигуровки, нямаш договор и т.н.

Тук може би същото.
 
Re: данъци като физическо лице

И още нешо да питам

Това за осигуровките къде може да се разбере в агенцията по приходи, в социалното или другаре.

Смятам да проверя скоро време, но незнам къде.
 
Re: данъци като физическо лице

За осигуровките- НОИ.
А за наем от недвижимо имущество се плаща данък, а и по принцип се прави договор.
Е, ако някой желае давам платени консултации.
 
Re: данъци като физическо лице

Здравейте колеги :).

Прегледах вече 3-4 дълги теми от форума, но не откривам това, което търся. Ще съм много благодарен ако някой отдели няколко минути да ми помогне с някои кратки и конретни въпроси, които ме вълнуват.

Става дума за декларирането на два дохода като физическо лице в годишната данъчна декларация. Единия доход е от гугъл адсенс (преди да стане от Ирландия), а другия е от рекламната мрежа Гарга.

Първия ми въпрос е: В кое приложение е най-правилно да се впишат тези доходи? Колебая се между Приложение 4 и 4а (за Гарга и Адсенс съответно) и Приложение 6 и 6а (за Гарга и Адсенс съответно). В първия вариант са като наем а във втория са като други доходи.

Само ще уточня че в бележката от Гарга, пише че услугата е "наети рекламни площи", което ме тласка към Приложение 4. В договора на Гугъл не открих да пише думата "наем", там пишеше нещо от сорта на показване на реклами, но съм склонен да приема че и тук е същото. Вие какво мислите?

Благодаря :).
 
Последно редактирано:
Re: данъци като физическо лице

Приложение а е за доходи от чужбина. Иначе ти отдаваш рекламни площи на гугъл, а те ти плащат на клик :).
 
Re: данъци като физическо лице

Приложение а е за доходи от чужбина. Иначе ти отдаваш рекламни площи на гугъл, а те ти плащат на клик :).

Да, "а" е за чужбина. Но мисълта ми беше дали да е 4а или 6а за гугъл. За Гарга предполагам е приложение 4.
И в този ред на мисли, коя таблица и кой код да използвам за двете. Тези, които аз си харесах, ако приемем че е наем, да е таблица 3, код 07 - тоест доходи от възнаграждения по договори за предоставяне за ползване на права.
Така правилно ли е?
 
Последно редактирано:
Re: данъци като физическо лице

Аз лично ще пусна 4а код 7 за Гугъл и Седо.

Счетоводно ориентираните глави в този форум не са много съгласни, ама не можем да угодим на всички :).
 
Re: данъци като физическо лице

макар да не съм съгласен с третирането на кулинаря, смятам, че ако сте си платили данъците, рисковете от други неща са крайно минимални.

А ти как смяташ че трябва да е (ако не е много сложно за обяснение)? :)
 
Re: данъци като физическо лице

Обаче в тази таблица има и "Разходи за дейността – 10%", което може да е проблемно, защото може някой да реши, че искаш да платиш по-малко данък. Не видях и да се начислява здравен данък в тази таблица, а в България наказват, ако не се възползваш от правото си на осигуряване.
 
Re: данъци като физическо лице

Не видях и да се начислява здравен данък в тази таблица, а в България наказват, ако не се възползваш от правото си на осигуряване.

Начисляват се, 8%. В част 2 на приложение 4а има за здравните. Попълва се колко са били внесени през годината и колко са за довнасяне. И един Образец 2004 май ще трябва да се попълни. Таблица 2 - Определяне на окончателния размер на осигурителния доход върху който се дължат здравноосигурителни вноски.
 

Горе